Albanien och Makedonien

Följ med AnsgarResor på en resa till Albanien och Makedonien två länder där vi turister välkomnas med leenden.

Under en vecka kommer vi upptäcka många fina och trevliga små städer både i inlandet och ute vid kusten. Både Albanien och Makedonien har varit två länder som var relativt stängda mot omvärlden fram tills inte alltför länge sedan men nu har dessa länder öppnat upp sig och välkomnar oss turister från när och fjärran.
Finns många fina och mysiga små städer att upptäcka och landskapet är kuperat med fina vyer var man än kommer. Vi kommer färdas genom både inlandet och utmed kusterna. Platser vi bland annat kommer besöka är Ohrid och Skopje i Makedonien och sedan Berat som finns med på UNESCO´s världsarvslista och huvudstaden i Albanien, Tirana.
Under hela resan har vi med oss en svensktalande guide.

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Avresa till Skopje

Vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen och vi reser med buss till Skopje.
Välkomstlunch på en trevlig restaurang i centrala Skopje. Incheckning på ett centralt belägen hotell.
Vi vandrar runt gamla stan. I Stara Carsija, reser sig grå moskétak över karavanernas värdshus. Byggnaderna är minnen från den tid då trakten tillhörde det ottomanska väldet. Oset från träkolsgrillar tränger genom luften där det tillagas lammfärsjärpar och till det ett gott inhemskt öl Skopsko.

Vi fortsätter vidare till nya staden som upplevt Europas kanske mest uppseendeväckande ansiktsförvandling. Ansiktslyftningen saknar formodligen motstycke i det moderna Europa. Miljontals euro har satsats på att ge huvudstaden ett utseende bortom Titotidens anonyma Skopje

Skopje

Dag 2 Skopje och Ohrid

Efter en god frukost beger vi oss ut mot Ohrid. Vi passerar utmed vägen Matkaravinen, höga berg,  djupa grönskande raviner genom nationalparken Mavrovo där besöker det tusenåriga ortodoxa klostret Sveti Jovan Bigorski, som ett vitt svalbo där svartklädda munkar övervakar reliker av Johannes döparen och det heliga korset. Lunch i en fin restaurang nära klostret.

Sent eftermiddag når vi Ohrid belägen intill Ohridsjön, här möts stad och vatten. Både staden och sjön finns med på UNESCO:s världsarvslista. Incheckning på hotellet och sedan middag på en trevlig restaurang.

 

Kyrkan Sveti Jovan Kaneo

Dag 3 Ohrid

Idag ska vi utforska staden och vi börjar med en stadsrundtur. Vi promenerar bland vita hus som följer strykarkatternas kullerstensgränder och vi stannar till vid den gamla romerska teatern. Folk från grannskapet sitter på läktarna tillsammans med fiol, gitarr och trumman. Sångerna är vemodigt vilda och handlar om livet.

Vi vandrar vidare för att uppleva kapellet Sveti Jovan Kaneo på ett klippsats ovanför den djupa Ohridsjön som bildades för tre till fem miljoner år sedan då bergen sprack upp i en blå spegel.
Vi gör också en båttur på sjön och besöker de vackra källorna vid klostret Sveti Naum.

 

Dag 4 Ohrid, Elbasan och Tirana

Efter utcheckning från hotellet beger vi idag mot Tirana, Albaniens huvudstad. Incheckning på vårt  centralt belägna hotell. Eftermiddagen fri för olika aktiviteter, varför inte testa hotellets spa eller ta ett bad i hotellets pool.

Dag 5 Durres och Berat

Efter en god frukost beger vi oss mot hamnstaden Durrës, Albaniens näst största stad med ca 200 000 invånare. Vi upplever staden genom en stadsrundtur och vi besöker de centrala stadsdelarna, en romersk amfiteater och venetianska tornet sedan fortsätter vidare mot Berat, en stad som finns med på UNESCO:s världsarvslista.
Lunch i Berat. På1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång.
Vi besöker Berats urtida moskéer och kyrkor, slottet och över 300 år gamla bebodda hus. Det aär en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när Ottomanska riket, Turkiet, härskade över Albanien.
På eftermiddagen återvänder vi till Tirana. Gemensam middag på kvällen.

Berat

Dag 6 Tirana

På förmiddagen får vi en spännande guidad promenad genom centrala Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga caféer.
Snart hamnar vi i kvarteret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var ”Kvarteret” ett mytiskt begrepp.
Det var den förbjudna staden i det stängda landet, de kvarter där de albanska ledarna hade levt skyddade av soldater och poliser och fredade från insyn. Eftermiddagen fri. Gemensam middag på kvällen.

Dag 7 Shkoder

Idag ska vi utforska Shkoder som ligger på södra sidan av Shkodersjön. Vi besöker Rozafa borgen. Stadsrundtur i Shkoder, en huvudsakligen katolsk stad, präglad av italiensk och österrikisk arkitektur.
Vi besöker bland annat stadens världsberömda katedral, samt en bildutställning av Marubi, en välkänd italienare som verkade i Albanien från slutet av 1800- talet. På kvällen bjuds det på en avskedsmiddag tillagad av ekologiska råvaror på en restaurang i Fishtë ute på landsbygden. Därefter fortsätter vi vår resa tillbaka mot Tirana

Vy från Rozafa borgen

Dag 8 Kruje och hemresa

Idag checkar vi ut från hotellet och vi beger vi oss mot Krujë. Staden som är starkt förknippat med den albanska nationalhjälten Skenderbeg och vi besöker museet inrymt i slottet och basaren där vi kan handla hantverk. Innan vi beger oss mot flygplatsen äter vi lunch tillsammans.  Hemresa via Wien.

Prisdetaljer

Allt detta ingår i priset:

 • Samtliga flygresor med reguljärt flyg från  Stockholm eller Köpenhamn och retur enligt programmet
 • Alla transporter, utfärder, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met
 • Alla flygplatsskatter, EU-moms och andra skatter
 • Inkvartering i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC
 • Måltider enligt program  I programmet anges måltiderna med
  F = Frukost, L = Lunch, M = Middag.
 • Servicekostnader, bagagekostnader (bagagefrivikt 23 kg)
 • Svensk reseledning under hela resan samt assistans av lokala guider under utfärder och sightseeingturer
 • Informationspaket

Tillägg:

 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
 • Reseförsäkring
 • Enkelrumstillägg 2.500 kr (begränsat antal)