Amazonas, Machu Picchu & Galapagos

Djungeläventyr i Amazonas, Inkans fotspår i Peru och Galapagos med oförglömliga naturupplevelser!

Följ med AnsgarResor och vår eminenta guide Anders Andersson på en oslagbar resa genom myntomspunna Peru och Ecuador där vi besöker öriket Galapagos med dess mångfald av natur och djurupplevelser.

I Peru upplever vid både regnskogen i Amazonas och när man är i Peru får man ju inte missa att besöka Machu Picchu och inkaindianerna. Avslutningen på resan är Galapagos där vi kryssar runt i öriket och upplever djur och natur på ett sällan skådat sätt.

”En resa att minnas för livet!”

När åker vi?

februari 201818 dagar

17/02 - 6/03 2018
Amazonas, Machu Picchu och Galapagos - Från Stockholm
Fler än 5
platser kvar
88 900 kr
17/02 - 6/03 2018
Amazonas, Machu Picchu och Galapagos - Från Köpenhamn
4 platser
kvar
88 900 kr

Dagsprogram

Dag 1 Ankomst Lima

Avresa på morgonen med reguljärt flyg från Skandinavien till Amsterdam. Fortsatt resa därifrån i riktning mot vår destination Lima i Peru. Vid ankomsten möter vår guide upp för transfer till vårt hotell.

Dag 2 Guidad tur i Lima på förmiddagen

Peru är det tredje största landet i Sydamerika och är nästan tre gånger så stort som Sverige. Bergskedjan Anderna sträcker sig från norr till söder och delar landet i tre geografiska zoner med olika klimat. Nästan en tredjedel av befolkningen bor i Lima.

Efter frukost väntar en rundtur i staden. La Plaza Mayor är den centrala platsen i Lima, och det var här som Francisco Pizarro 1535 grundade staden, som fram till 1821 var de spanska vicekonungarnas huvudstad.

På torget har några av de viktigaste händelserna i landets historia ägt rum. Torget har också varit platsen för tjurfäktningar och har använts som avrättningsplats för de som dömdes under inkvisitionen. Vi ser regeringspalatset vid Plaza de Armas liksom den praktfulla katedralen i barockstil, där Pizarros kvarlevor finns bevarade, samt Franciskanerklostret.

Turen går vidare till de moderna förortsområdena Miraflores och San Isidro, där vi passerar Huaca Pacllana som var ett högtidligt och administrativt center i Limas kulturarv och som är byggt under 100-talet vilket Inkafolket refererade till som ”Naupallaqta” vilket betyder helig stad.

Vi besöker även El Olivar Park med olivträd som togs med ifrån Spanien under 1500-talet samt parkerna Miraflores Central Park och Larcomar, som är en symbol för det moderna Lima och ett turist- och underhållningscentrum där vi även kan njuta av den fantastiska utsikten över Stilla havet. Eftermiddagen på egen hand.

Dag 3 Flyg till Puerto Malonado och båttur till lodgen

Efter frukost på hotellet väntar busstransfer som tar oss till flygplatsen där vi går ombord på vårt flyg till Puerto Malonado.

Efter vi landat i Puerto Maldonado besöker vi ett Fjärilshus som ligger i närheten av flygplatsen. Sedan bär det av till hamnen där vi går ombord på vår båt som tar oss längs floden Madre de Dios till lodgen Inkaterra Reserva Amazonica.

När vi checkat in och kopplat av en stund i våra vackra cabañas serveras det lunch i restaurangen. På eftermiddagen möter vi upp vår guide och kan välja på flera olika aktiviteter. Första dagen rekommenderar vi en guidad vandring i naturområdet precis intill lodgen.

Leden erbjuder en fantastisk introduktion till djungelmiljön i Amazonas och tar oss till imponerande träd som Shihuahuaco och vackra strypfikusar. Det är också ett bra tillfälle för fågelskådning och se exotiska småkryp.

Vi rekommenderar även en eftermiddags båttur på floden där vi får se djurlivet förvandlas när solen går ner. Djur och fåglar som är vakna under dagtid ger vika till arter som är specialanpassade för ett nattligt liv. Samtidigt som vi njuter av detta naturparadis lär vi känna deras miljö samtidigt som vi håller utkik efter nattskärror, ugglor, capybaras och stora kajmaner.

På kvällen serveras middag i restaurangen.

Dag 4 Utflykter i jungeln hela dagen

Frukost börjar serveras kl 05:30 på morgonen eftersom vi vill undvika den allra värsta hettan och då njuta till fullo av naturen. Efter frukost gör vi utflykten till Lake Sandoval i naturområdet Tombopata. Vi glider fram i träkanoter på den spegellika sjön som är hem för den utrotningshotade jätteuttern samt för röd vrålapa, rödbukig ara, anakonda och svart kajman.

Vi återvänder till lodgen för lunch innan vi går de fantastiska vandringslederna Inkaterra Canopy och Anakonda Walk gångvägarna. Första tornet tar oss 29 meter över marken och vi börjar vårt möte med trädtoppsriket. Här vandrar vi bland trädtopparna på ett över 400 meter långt nätverk av gångbroar som är upphängt mellan 8 observationsplattformar. Under vår 1.5 timmar långa expedition håller vi utsikt efter bland annat tukaner, hackspettar, trogoner, apor och sengångare.

De som vill kan förlänga utflykten och njuta av solnedgången från ett utav tornen. När vi gått ner från trädtopparna väntar Anaconda Walk. En 30 minuter lång promenad på en 200 meter lång träbro över träsken i Aguajales. I detta frodiga ekosystem ser vi olika arter av amfibier, fåglar, däggdjur, en riklig flora av träd och växter. Ofta det finns en chans att se ormarna som lever i detta översvämmade sumpland. Vi återvänder till lodgen där den dagliga naturpresentationen visas i Ekocentret.

Dag 5 Båttur tillbaka och flyg till Cusco

Efter frukost tar båten oss tillbaka till Puerto Maldonado och vi njuter av flora och fauna längs floden. Transfer till vårt väntande flyg som tar oss vidare till Cusco. Vid ankomsten transfer till hotellet.

Dag 6 Guidad tur i Cusco

Efter frukost, sightseeing i Cusco – inkarikets gamla huvudstad, som ligger på ca 3 400 meters höjd i en bördig dalgång.

Vi är nu inne i inkans gamla högborg, ett område där inkarikets oslagbara trupper marscherade iväg för att kuva nya stammar och bygga ut imperiet av sol och guld. Man vet inte med säkerhet hur många som levde inom imperiets gränser, men man tror att det rörde sig om ca tio miljoner. Inkafolket saknade skriftspråk och vår kunskap om dem bygger på arkeologiska fynd och de spanska erövrarnas dagböcker. Inkakulturen växte fram på 1100talet och bredde ut sig över grannländerna och när inkariket var som störst, dominerade det nästan en tredjedel av Sydamerikas yta.

Vi får en guidad tur genom stadens fina koloniala kvarter och kommer bl.a. till katedralen, Soltemplet, Måntemplet, Hatun Rumiyok-gatan med dess stora mur samt marknadsplatsen. Under kyrkan Santo Domingo ser man resterna av muren till Soltemplet – inkas berömda Coricancha – som bokstavligen var en guldgruva. ”Tårar, gjutna av solen”, brukade inkafolket kalla guldet. En fantastisk prakt måste ha präglat templet och de gudstjänster som soldyrkarna förrättade här.

Vi forsätter till de imponerande ruinerna av fästningen Sacsahuaman uppförd av block av vilka många väger över 300 ton, ett strålande exempel på inkafolkets ingenjörskonst. amfiteatern Qenqo – en plats för ritualer med underjordiska gallerier som bildar en labyrint, Puca Pucara även kallat Röda Fortet och inkabaden Tombomachay.

Eftermiddagen på egen hand.

Dag 7 Heldagsutflykt till Urubambadalen

Efter frukost lämnar vi Cuzco och åker genom ett storslaget landskap till den lilla orten Awanacancha, 30 km norr om Cuzco. På den lokala marknaden köper man gärna färggranna vävnader, tröjor av alpackaull, silversmycken eller keramikarbeten, bland annat halsband med handmålade små keramikpärlor.

Vi befinner oss nu i Urubambadalen eller inkarikets ”heliga dal” som är mycket bördig. På bergssluttningarna runt dalen ser vi ett lapptäcke av odlingsterrasser där man odlar främst majs, bönor, quinoa, äpplen och potatis. Det finns
1 350 olika sorters potatis i Peru. Vi gör ett besök på Pisac Archaeological Complex som är en kvarlämning av Inkafolkets bostäder, tempel och terrasser som förenar sig perfekt med det majestätiska landskapet i Den heliga dalen.

Floden Urubamba som rinner genom dalen är nästan lika lång som Amazonasfloden. Längre in i dalen finner vi byn Ollantaytambo, vars fästning byggdes av inkafolket för att de skulle kunna skydda sig mot angrepp från de djungelindianer, som var ett permanent hot mot imperiet. På grund av dess strategiska läge blev Ollantay tambo ett utmärkt centrum i Inkariket. Fästningen var främst reserverad för eliten, en plats för tillbedjan samt en plats där man studerade astronomi. Den spanske härföraren och conquistadoren Hernando Pizarro drabbade här samman med inkan Manco, år 1537 vilket var vägen till slutet av inkaväldet. Övernattning i Den Heliga Dalen – Sacred Valley.

Dag 8 Heldag till Machu Picchu med tågrundtur

En spännande utflyktsdag väntar oss! På morgonen far vi till järnvägsstationen och tar tåget till Machu Picchu, som räknas till det mest unika som Peru har att uppvisa.

Efter ca två timmars tågresa möter en buss som på slingrande vägar tar oss till ”Inkas försvunna stad”. Som ett örnbo ligger staden i skydd av två bergstoppar, Huayna Picchu och Machu Picchu. Dess historia är okänd – antingen övergavs den då spanjorerna kom eller också flydde inkas hit, undan de grymma erövrarna. Staden glömdes bort tills den amerikanske senatorn och arkeologen Hiram Bingham 1911 återupptäckte denna märkliga ruinstad – sedan länge gömd i djungeln.

Den var då fullständigt övervuxen av snårig tropisk urskog. Först efter många års mödosamt arbete lyckades man frilägga staden med dess väldiga stenmurar, trappor, terrasser, torn och palats, som ger ännu en vittnesbörd om inkarikets storhet. Många byggnaders stenblock har än idag så perfekt passform, att det inte ens går att få in ett rakblad mellan dem.

Hur har indianerna lyckats transportera dessa väldiga stenblock upp hit? Och varifrån har man tagit jord till terrasserna? Endast ett fåtal av de skelett man funnit här har varit män. Drog männen ut i strid? Kanske var Machu Picchu ett inkatempel med blodiga offer av heliga jungfrur? Man vet ingenting bestämt. Machu Picchu är och förblir en gåta!

Övernattning i Aguas Calientes.

Dag 9 Termalbad och Machu Picchu

Förmiddagen ledig i staden Aguas Calientes med möjlighet för termalbad och/eller ytterligare ett besök vid Machu Picchu och Huayna Picchu. På eftermiddagen returresa med tåg till Cusco, ca några timmars resa. Övernattning Cusco.

Dag 10 Cusco till Puno och Titicaca-sjön med otroliga fotostopp!

Vi börjar med en tidig frukost och sedan ägnas hela dagen åt att resa med buss till Puno. Denna resa kan bli lite lång och tröttsam, men – vilka vyer och vilket folkliv!

Vi färdas vidare över den stora högplatån som breder ut sig i den centrala delen av Anderna, där tusentals lamadjur och alpackor betar. Trots den höga höjden är klimatet här uppe behagligt på grund av närheten till ekvatorn. Den vackra Warcarpay-sjön ligger omgiven av natursköna berg som speglas i den blanka vattenytan. Vi fortsätter till staden Andahuayillas och besöker bl.a. Sankt Peterskyrkan som ibland kallas för Amerikas sixtinska kapell efter de vackra takmålningarna. Orten La Raya på 4 300 m.ö.h. är högst belägen av de städer som vi passerar.

Därefter kommer högplatån Collao och staden Ayaviri som har stor uppfödning av boskap och mycket hantverk av textilier. I närheten av Puno besöker vi tempelstaden Kalasaya från den antika pukarakulturen.

Lunchen som består av regionala rätter avnjuter vi på en restaurang ute i landsbygden.

Staden Puno ligger vid den sydvästra stranden av Titicacasjön, på 3 855 m.ö.h, inramad av kala, höga berg där topparna täcks av snö året runt. Vi åker till vårt hotell för incheckning för två övernattningar.

Dag 11 Uruindianernas flytande vassöar

I området runt Titicacasjön fanns byar och städer redan 1200 f.Kr. Sjön är världens högst belägna, navigerbara sjö och dessutom den vackraste enligt många. Med en vattenyta större än Vänern och Vättern tillsammans är Titicaca Sydamerikas största insjö vars djup på flera ställen överstiger 250 meter.

På förmiddagen gör vi en båttur på sjön och målet är uroindianernas flytande vassöar där inkafolket gjort sig känt för att medvetet försöka bevara sin kultur och historia. Särskild vikt lägger man vid sina textiltraditioner och här är det naturligt för både kvinnor och män att väva och sticka i den fina alpackaullen. Mönster och färgskalor går i arv från generation till generation och kvinnornas detaljrikt broderade blusar anses vara bland det vackraste hantverket i hela Peru.

Troligen var det för att markera sin egenart gentemot andra indianstammar som urofolket sökte sig ut till Titicacasjöns vidsträckta och täta vassöar. Här byggde man upp sitt eget samhälle grundat på totoravassens breda användbarhet som byggmaterial för båtar, hus, bränsle och till och med som föda. Numera är urostammen uppblandad med andra indianstammar och många söker sig från den enkla tillvaron på öarna in till fastlandet.

Lunch ingår och eftermiddagen är fri. Många söker sig säkert in till Punos centrum.

Dag 12 Flyg till Guayaquil i Ecuador

Tidig transfer från Puno till flygplatsen i Juliaca för flyg till Lima Under väntetiden i Lima kommer vi bjuda på en gastrnomisk tur runtom i Lima, blir en matupplevelse utöver det vanliga. Efter denna utflykt så beger vi oss tillbaka till flygplatsen för flyg till Guaqaquil. Efter pass- och tullkontroll har vi en kort ankomsttransfer till vårt hotell för en övernattning.

Dag 13 Galapagos!

Transport till flygplatsen i Guayaquil för incheckning på vårt flyg till Galapagos.

Efter drygt en 90 minuters flygresa landar vi på ön Baltras flygplats där vi arrangerat hanteringen av avgifter för nationalparken samt transitkortet.

Kort transfer till vårt fartyg Santa Cruz där vi har en välkomstinformation, säkerhetsövning och lunch.

Vårt första strandhugg är Las Bachas på norra sidan av ön Santa Cruz med vita stränder, bräckt vatten och laguner. Här finner man olika arter av vadarefåglar som häger och flamingo. På kvällen välkomstdrink med information för nästa dags program samt middag.

Dag 14 Santiago Island

Efter frukost skall vi titta närmare på kuststräckan vid Buccaneer Cave på ön Santiago. Vi får höra om öns tidigare och nuvarande historia och mera i detalj om den lilla viken Buccaneer. Här finns rikligt av olika arter av havsfåglar, sjölejon och organismer som anpassat sig efter tidvatten. Vi beundrar här klippformationerna Elephant Rock, The Bishop och en naturlig grotta.

Senare på dagen besöker vi Puerto Eggas. När vi landat på stranden kan vi simma och snorkla längs den klippiga stranden och ofta då med sällskap av havssköldpaddor. Vi gör här en vandring på vulkanisk tuff och bekantar oss med det rika fågellivet mitt i gamla förstenade lavaströmmar. När den vulkaniska askan smälter samman så bildas ett fast material som kallas tuff. Vid lågvatten kan man se marine iguanas d.v.s. havsleguaner som anpassat sitt liv till att äta alger och nära dem sjölejon.

Dag 15 Rabida Island och Bartolomé Island

Idag indelas vi i grupper där några börjar med en båttur längs stranden och de andra med en vandring på den av stora järnhalten rödfärgade stranden. Vi ser leguaner, sjölejon, härmfåglar, sångarefåglar av olika arter och några exemplar av Darwins finkar som olika sätt anpassat sig efter livsmiljön.

Nära stranden finns naturliga grunda dammar som besöks av flamingos vid olika tillfällen under året. Här finns fantastiska möjligheter att snorkla längs stranden. Under båtturen finns goda möjligheter att se delfiner.

Vi gör en våt landning det vill säga vi lämnar båten i grunt vatten för att göra en vandring till den imponerande höjdpunkten Pinnacle Rock. Här finns goda möjligheter för snorkling samt bad och en tur med glasbottenbåten är alltid uppskattad.

Efter detta delas vi upp i två grupper där den ena först gör en båttur längs stranden och den andra går upp på höjden på en trätrappa där man längst upp blir belönad med en fantastisk utsikt över arkipelagen. Sedan skiftar grupperna.

Dag 16 Genovesa Island och Darwin Bay

Efter frukost besöker vi Prince Philips Steps. Vi går uppför en brant trappa upp till den klippiga platån och ser här olika kolonier av sulor. De blåfotade, rödfotade och en och annan Nazca. Vi ser fregatter som seglar i skyn och under parningstider blåser hanarna upp sina rödfärgade bröst för att locka till sig en partner. Under promenaden ser vi även stormsvalor och eventuellt en och annan uggla i hålorna.

På eftermiddagen landar vi på Darwin bay, den fina stranden där vi har möjlighet att bada och snorkla. Vi gör en lätt vandring bland havsfåglar och mestadels fregatter, sulor, finkar, härmfåglar, häger och måsar.

Dag 17 San Christobal Island och Hemresa

Efter frukost lämnar vi fartyget för att besöka en farm där man föder fram jättesköldpaddor vid Cerro Colorado.

På vägen till centret ser vi ett stort antal sköldpaddor längs vägen och väl framme får vi information om
Galapagos-sköldpaddan. Efter detta intressanta besök fortsätter bussen mot flygplatsen för incheckning på vårt flyg till Guayaquil och där vidare en ny för hemresan över Atlanten.

Dag 18 Hemkomst

Efter ett flygbyte i Amsterdam ankommer vi till Skandinavien på eftermiddagen.

Prisdetaljer

Detta ingår i priset

 • Samtliga flygresor reguljärt flyg från Stockholm eller Köpenhamn med KLM via Amsterdam och retur enligt programmet.
 • Alla transporter, rundturer, guidningar, båtturer och entréer enligt dagsprogram­met.
 • Alla flygplatsskatter, väg­skatter och andra skatter.
 • Del i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC på bra hotell. Se särskild hotellinformation.
 • Måltider. I programmet anges måltiderna med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag.
 • Servicekostnader och drickspengar inom ramen för programmet.
 • Svensk reseledning under hela resan samt assistans av lokala guider under utfärder och sightseeingturer.
 • Informationspaket.

Tillägg

 • Reseförsäkring.
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
 • Personliga utgifter under resan såsom måltidsdryck samt dricks.
 • Enkelrum 51.100 kr (begränsat antal)
 • Avresa från Göteborg – kontakta oss.