Gruppresa i Australien
och Nya Zeeland

Lämna regn, mörker och kyla här i Norden! Njut istället av sommaren på södra halvklotet – i Australien och på Nya Zeeland!

När vi 1985 för första gången presenterade denna nästan månadslånga och mycket omfattande rundresa, då till Singapore, Australien och Nya Zeeland valde vi att kalla den för ”Drömresan”.

Vi visste inte då att den skulle bli en av våra populäraste och mest omtyckta långresor.

Omfattningen på resan, med både Australien och Nord- och Sydön på Nya Zeeland, den höga standarden, färdledningen och att praktiskt taget allt ingår i priset, har gjort att flera hundratals resenärer valt att följa med oss till denna intressanta och natursköna del av vår värld.

Vår resa är nog den, i sin genre, som i svenska kronor kostar mest. Detta beror på att vi envist håller fast vid idén att ordna rundresor med kvalitet i alla detaljer och med ovanligt mycket inkluderat i priset från början.

Vill du skräddarsy din resa? Läs mer här!

Välkommen med på drömresan till länderna ”Down Under”!

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Avresa

Avresa på morgon antigen från Stockholm eller Köpenhamn med SAS till London. Byte av flyg till Qantas som tar oss hela vägen till Melbourne med en kortare mellanlandning i Dubai.

Dag 2 Melbourne

Ankomst till Melbourne på kvällen. Transfer till ett centralt beläget hotellet i Melbourne.

Dag 3 City tour och på egen hand

Efter frukost samlas vi för en stadsrundtur med buss. I mitten av 1800-talet var Melbourne centrum för den största och längsta guldrushen i Australiens historia och var då tidvis större än den mer kända staden Sydney.

Idag är Melbourne landets finansiella centrum och breda, svepande boulevarder, vackra viktorianska byggnader, välskötta grönskande parker och trädgårdar samt världens största spårvägsnät kännetecknar den välplanerade stadsbilden.

Under rundturen får vi en fin överblick över Australiens näst största stad. Från Eureka Skydeck 88, södra hemisfärens högst belägna utsiktsplats, får vi en magnifik vy över kända byggnader, grönområden, Yarra-floden och Melbournes omgivningar.

Vi kommer bl.a. till den vackra Fitzroyträdgården och passerar Victorian Arts Centre. Därefter återvänder vi till hotellet och har resten av eftermiddagen till eget förfogande.

På kvällen återsamlas vi över en god middag på hotellet.

Dag 4 Heldagstur till Yarra Valley, Healesville och besök på vingård

Efter en tidig frukost lämnar vi Melbourne och åker österut. Först på programmet står ett besök i Healesville. Här ligger Mac­Kenzie Wildlife Sanctuary, ett vidsträckt naturreservat där vi tillsammans med en av reservatets guider får möjlighet att bekanta oss med olika representanter för Australiens speciella fauna som känguru, emu, dingo och det märkliga näbbdjuret liksom olika fåglar.

Vi äter lunch på en av vingårdarna som ligger tätt i den här delen av Australien och får smaka på några av gårdens viner. Senare på eftermiddagen får vi en guidad tur på De Bortoli Yarra Valley Estate. En vingård som drivits av tre generationer sedan 1928.

Återfärden till Melbourne går via Dandedongs, ett vackert bergs- och skogsområde öster om staden. Efter en innehållsrik dag har vi kvällen till eget förfogande.

Dag 5 Alice Springs

På morgonen flyger vi till Alice Springs. Genom Nevil Shutes romansuccé ”Fem svarta höns”, också inspelad på film, är det många som fått en speciell känsla för Alice Springs. Numera är staden en viktig centralort både för boskapsindustrin i ”The Outback” och turistnäringen i Australiens ”Red Centre”.

Vid ankomsten till Alice Springs besöker vi ”The Royal Flying Doctor’s Base”, en inrättning som nästan är en förutsättning för att människorna ute på de isolerade gårdarna skall känna sig trygga ifall olyckan är framme. Även om ”The Flying Doctors” har det gjorts en tv-serie som var populär i Sverige.

Vi får en stund att på egen hand äta lunch och flanera i stadens centrum. När vi återsamlas blir nästa anhalt ”School of the Air”.

Begreppet ”distansundervisning” får här verkligen sin rätta innebörd när vi hör om avstånden mellan lärare/handledare på skolan i Alice Springs. Eleverna bor på miltals avstånd från staden och sinsemellan ofta väldigt långt från varandra.

Det var i mitten av 1940-talet som några lärare kom på idén med skolundervisning via radiotrafik och världens första ”School of the Air” startade 1951. Den från början intensiva och regelbundna kontakten via radio har numera till stor del ersatts av modern teknik med satellitstyrd internet och e-post.

Det blir ett intressant stycke nutidshistoria att få höra om skolans drygt 50-åriga utveckling! Vi besöker också den kända ”Telegraph Station” där de första europeiska bosättningarna i Alice Springs fanns innan vi beger oss till vårt hotell som är beläget strax utanför stadskärnan. Kanske hinner vi med ett dopp i hotellets pool innan vi blir upphämtade för att göra en kvällsutfärd utanför stadens ljus.

Här bjuds vi på en traditionell BBQ (barbeque) kväll med underhållning av en lokal trubadur som framför traditionella sånger.

Vi får berättat för oss om traditionellt liv med jakt i ”The Outback”. Ute i öknen brukar det vara klart väder och tillsammans med en lokal astronom får vi möjlighet att i den mörka, ljumma natten, studera stjärnbilderna på södra halvklotet. Efter middagen går bussen till hotellet Double Tree by Hilton.

Dag 6 Buss till Ayers Rock

Direkt efter en tidig frukost ger vi oss iväg på en ca 5 timmar lång bussfärd till Ayers Rock/Uluru. Vi far genom ”The Outback” och får verkligen uppleva hur väldigt detta land är och förstår de villkor som människorna här lever under.

Under färden gör vi ett uppehåll för lunch på egen hand. När vi närmas oss Ayers Rock siktar vi Uluru denna jättemonolit (ensam sten), av geologerna kallad ”inselberg”, som majestätiskt reser sig 348 m över den omgivande röda öknen. ”Stenen” som är 3 600 m lång och 2 500 m bred, har under årtusenden varit helig för Australiens urinvånare och ”Uluru” är deras namn på klippan.

På kvällar och morgnar när solljuset avtar respektive ökar ändrar klippan sakta färg, ett fenomen som fascinerar både aboriginer och dagens turister!

Vi inkvarterar oss på vårt bekväma hotell och får en stund till avkoppling. Senare på eftermiddagen gör vi en bussutfärd till Olgasbergen, som ligger ca 3 mil från Uluru. Mount Olgas består av 36 mjukt rundade klippor varav den högsta når en höjd av 546 m. Av aboriginerna har bergen fått det passande namnet ”Kata Tjuta” vilket betyder många huvuden. Vi gör en kortare vandring in mot klipporna för att komma fram till den mest kända bergsklyftan.

Mot kvällningen åker vi tillbaka till Uluru. Vi hoppas på en fin solnedgång så att vi kan se klippan anta de omtalade olika färgnyanserna! I samband med solnedgången dukas det fram förfriskningar och tilltugg. Trots att vi delar platsen med andra turister från världens alla håll, är det en fin och speciell stund. Åter på hotellet väntar en gemensam middag.

Dag 7 Vandring vid Uluru och flyg till Cairns

Efter frukost gör vi en bussutfärd till Uluru där vi vandrar till Mutijulu vattenhål och ser exempel på typiska klippmålningar som skapats av aboriginerna. Därefter besöker vi Kata Tjuta Cultural Centre som bl.a. säljer fina målningar och hantverk skapade av aboriginer.

Åter på hotellet har vi några timmar på egen hand. Kanske lockar en stund runt den fina poolen eller en promenad till det lilla köpcentrat i närheten av hotellet. På eftermiddagen lämnar vi Ayers Rock och flyger vidare till Cairns i delstaten Queensland. Här är klimatet tropiskt med sommarvarmt väder hela året – gynnsamt för både jordbruks- och turistnäringen!

Buss möter vid flygplatsen som ligger en knapp mil nordväst om staden. Efter att ha installerat oss på vårt hotell äter vi en gemensam middag.

Dag 8 Heldagstur Sightseeing - tåg till Kuranda

Tidig uppstigning och transfer till Fresh-water Station.

På stationen står en tropisk frukostbuffé uppdukad och väntar på oss. Vi låter oss väl smaka innan vi tar plats på tåget för att färdas upp i bergen och genom regnskogarna ovanför Cairns. Järnvägslinjen byggdes i slutet av 1800-talet då man fann guld i området. Den blev redan i början av 1900-talet en populär turistattraktion tack vare naturscenerierna, den rofyllda miljön och det behagliga klimatet.

Numera erbjuds resenären att ta plats i gamla, fint restaurerade passagerarvagnar, som sakta söker sig uppåt från låglandet mot den lilla staden Kuranda. Färden går genom ett 15-tal tunnlar och över flera broar. Utsikten ner över bergssidorna, över djupa raviner och små vattenblänk är betagande! Det första vi ser av Kuranda är den lilla järnvägsstationen byggd i gammaldags stil och nästan helt täckt av frodiga, gröna växter.

Från stationen promenerar vi genom staden för besök i ett av världens största fjärilshus, nästan 4 000 m3 stort och med mer än 1 500 fritt flygande tropiska fjärilar i en mängd storlekar och färger.

Järnvägen i Cairns

Efter en intressant rundvandring blir det tid för lunch och flanerande på egen hand.

Vid 12.30-tiden återsamlas vi för att åka den drygt 7 kilometer långa linbanan över regnskogen från Kuranda ner mot kusten.

Det blir en sällsam upplevelse att sakta och stillsamt glida fram högt över den täta vegetationen som skiftar i alla upptänkliga gröna nyanser, från djupt blågrönt till ljust gulgrönt. Linbanan är byggd med två stationer mellan Kuranda och Caravonica Lakes och för att få ut så mycket som möjligt av vår tur kommer vi att stiga av vid båda.

Ett par hundra meter från linbanans slutstation ligger Tjapukai Aboriginal Cultural Centre där vi får en inblick i Australiens urbefolknings historia och kultur. Vi kommer att få höra om aboriginernas världsåskådning som bygger på stark samhörighet mellan människa och natur.

Vi får se bildkonst med olika symboler som levandegjort myter och legender under tiotusentals år. Vi kommer att bekanta oss med örter och växtdelar lämpliga som föda eller att användas för medicinskt bruk.

Det blir demonstration av vapen som bumerang och spjut och vi får höra musik från annorlunda instrument som didgeridoo!

Senare på eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell. På kvällen promenerar vi 10 minuter till dagens middagsrestaurang, där vi kommer att få prova flera australiska specialiteter.

Dag 9 Heldagstur till Low Isles vid Stora Barriärrevet

Stora Barriärrevet, världens största marina nationalpark, är beläget utmed norra delen av Australiens östkust. Den speciella och artrika undervattensvärlden med koraller, växter och stora stim av färggranna fiskar har under årtionden lockat mängder av besökare från hela världen. Senare års klimatförändringar och annan miljöpåverkan har dock lett till att ko­rallerna minskar i antal och att deras färger bleknar.

Efter frukost på hotellet åker vi med buss till hamnen i Cairns. Här går vi ombord på en 30 meter lång och bekväm segelkatamaran. Den tar oss ut till ett fantastiskt korallrev där vi spenderar dagen lite som vi vill. Innan båtturen informerar en marinbiolog om de olika upplevelser som väntar. Ombord serveras kaffe och te.

Efter en stunds snorkling/simning dukas det fram lunch. Efter lunchen kan den som vill delta i en vandring på ön, ledd av en marinbiolog. I övrigt blir det tid för mera bad innan det är dags att påbörja seglatsen åter till Cairns.

Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 10 Flyg till Sydney

Nu väntar en av höjdpunkterna i resan – ett fyra dagars långt besök i Sydney! Vi landar i Sydney på eftermiddagen och möts upp av en transferbuss. Under resan in till Sydney får vi en första glimt av Australiens äldsta och största stad. Många anser att Sydney är en av världens vackraste städer med alla sina öar, blänkande vikar och långa broar.

Australien, denna väldiga kontinent, var helt okänd i Europa så sent som i början av 1600-talet. I april 1770 siktade emellertid kapten James Cook från sitt fartyg Australiens sydöstra kust. Ombord fanns det förutom besättningen bl.a. flera naturvetenskapsmän som vid landstigningen fann växter, djur och fåglar som de dittills aldrig sett. Passande nog gav man därför platsen namn­et ”Botany Bay”.

Den 26 januari 1788 kom sedan kapten Arthur Phillip som var befäl över 11 fartyg med över 1 000 kvinnor och män till området. Han grundade den första kolonin på en plats som nu är hjärtat av staden Sydney. Vid hamninloppet ser vi Sydney Harbour Bridge med sin 503 m långa båge som länge var världens längsta enspannsbro.

Intill bron ligger det spektakulära och världsberömda operahuset som blivit något av ett signum för Australien. Byggnaden, som ritades av den danske arkitekten Jörn Utzon, kostade 102 miljoner kronor och stod klar 1973. Det gnistrande taket är beklätt med mer än en miljon vita, glaserade kakelplattor från Höganäs.

Vi far direkt till vårt hotell som är beläget centralt, med promenadavstånd till både till den gamla stadsdelen The Rocks (ca 20 minuter) och till Darling Harbour (ca 10 minuter). Här skall vi bo i tre nätter!

Efter att vi har inkvarterat oss på våra rum samlas vi i lobbyn och tar en gemensam promenad till Darling Harbour. Där ska vi avnjuta kvällens middag på en restaurang i trevlig hamnmiljö.

Dag 11 Sightseeing i Sydney

Frukost på hotellet. Sydney har cirka 4 miljoner invånare och är därmed den största staden i Australien och även huvudstad i delstaten New South Wales. Den är en betydande hamnstad, ett ledande finanscentrum och den främsta industristaden på hela kontinenten.

På förmiddagen åker vi buss till Circular Quay för att uppleva en kryssning i Sydneys hamn. Staden kallas ibland ”San Franciscos lillasyster” och det finns många likheter som vi kommer att upptäcka under de timmar som turen varar.

Vi ser Operahuset och Botaniska trädgården från sjösidan och färden går också ut mot det vackra hamninloppet.

Under turen som börjar och slutar vid Circular Quay serveras kaffe och te.

Vi promenerar sedan över från Circular Quay till området kring operan. Resten av dagen kommer att gå i operahusets tecken och vi börjar med en härlig lunchbuffé bestående av smakprov av specialiteter från operahusets kök.

Därefter blir det en privat guidad visning av operan.

Under eftermiddagens sightseeingtur med buss ser vi The Rocks, platsen för staden Sydneys ursprung. I den gamla trähusbebyggelsen, som en gång var straffångarnas bostäder, har hantverksbodar av olika slag, keramikverkstäder och opalbutiker flyttat in. Efter renovering och varsam modernisering är hela stadsdelen numera kulturminnesmärkt. Vi passerar affärskvarteren, Botaniska trädgården och historiska Went Worth House.

Avslutningsvis far vi via Sydneys södra förorter och besöker Bondi Beach som är den mest kända av Sydneys stränder. Här får vi en stund till att strosa runt och inta middag på egen hand. För den som vill är det möjligt att avsluta turen här och tillbringa resten av dagen med sol och bad, för att senare ta sig tillbaka till stadskärnan på egen hand.

Turen avslutas vid hotellet och resten av dagen är fri för egna aktiviteter eller strövtåg.

På kvällen hoppas vi att kunna bjuda på en föreställning på Sydneyoperan. Information kommer att ges senast en månad före avresan.

Dag 12 Heldagsutfärd till Blue Mountains

Idag står en heldagsutfärd till de omtalade Blue Mountains på programmet och vi hoppas få uppleva det blåskimrande ljuset som gett bergen dess namn. Det är olja från eukalyptusträdens blad, finfördelad till en lätt dimma, som tillsammans med solljuset ger det blå skimret.

Blue Mountains är en utlöpare av den långa bergskedjan Great Dividing Range, som med toppar upp till 1 000 m går genom hela delstaten New South Wales. Ett vidsträckt, naturskönt område med bäckraviner och vattenfall, grönskande dalgångar och branta klippformationer. Allt sammantaget har gett Blue Mountains en given plats på Unescos världsarvslista!

Vi gör en paus för lunch i en härlig miljö. Därefter fortsätter vi vår utfärd till Echo Point för den bästa utsikten över de berömda bergstopparna ”Three Sisters”. På eftermiddagen lämnar vi Katoomba och kör tillbaka mot Sydney.

Dag 13 Flyg till Nya Zeeland

Sista dagen i storstaden Sydney har ni till ert eget förfogande. Utcheckning sker 10.00 men hotellet tar hand om ert bagage fram till avresa med transferbuss till flygplatsen. Vi landar runt midnatt i Christchurch och blir direkt körda till vårt hotell.

Dag 14 International Antarctic Centre och vidare till Lake Tekapo

Efter frukost ska vi besöka International Antarctic Center där vi få ser pingviner och lära oss mer ön Antarktis. Det är sedan dags att hoppa in i bussen. Via Canterburys slättlandskap skall den ta oss till höglandet vid Lake Tekapo, ca 3 timmar sydväst om Christchurch.

På vägen gör vi ett kort te/kaffestopp i småstaden Geraldine och vi stannar också till vid den lilla stenkyrkan The Good Sheppard, mycket vackert belägen vid sjön och de omgivande bergen. Sedan åker vi direkt till vårt hotell där vi övernattar, serveras middag och har en avkopplande kväll.

Dag 15 Med buss via Mount Cook till Dunedin

Vi avnjuter hotellets frukost innan vi lämnar Lake Tekapo för fortsatt färd genom Mackenzie-distriktet till Mount Cook National Park, belägen i bergskedjan Sydalperna. Aoraki, som Mount Cook också benämns, är med sina 3.754 m ö.h. Nya Zeelands högsta berg och är ett populärt turistmål som erbjuder många olika utomhusaktiviteter.

Många är de bergsklättrare som utmanats av att bestiga Aoriki. Från turistcentrat utgår promenadvägar och vandringsleder i olika svårighetsgrader. Här gör vi ett uppehåll och får möjlighet till en skön promenad eller vandring.

Besöket i Sydalperna avslutas med en gemensam lunch innan vi åker vidare till Dunedin.

Sydöns näst största stad är belägen längst inne i en vik som skyddas av den drygt 2 mil långa Otagohalvön.

Det var guldrushen som i mitten av 1800-talet lockade framförallt skottar till den här delen av Nya Zeeland. Snart var grunden lagd till ”söderns Edinburgh” – keltiska Dunedin och många av de skotska traditionerna lever fortfarande kvar. Stora handelsfirmor etablerades och redan 1879 invigdes Dunedins spårvagnssystem, det första i världen utanför USA.

Vi ankommer till staden sent på eftermiddagen och inkvarterar oss på vårt hotell som är centralt beläget. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellets restaurang.

Dag 16 Dunedin och Otagohalvön

Efter frukost blir det ett par timmar för strövtåg på egen hand i Dunedin innan det är dags för dagens utfärd. Med buss åker vi ut på Otagohalvön, känd för vacker, omväxlande natur och intressant djurliv.

På den yttersta spetsen av halvön har de vita och mäktigt glidande albatrosserna valt ett lämpligt område för sin häckning. Detta är unikt i världen därför att det ligger på fastlandet, relativt nära bebyggelse och därmed möjligt att besöka större delen av året! Med en vingbredd på över 3 meter, tillhör albatrosserna giganterna bland sjöfåglarna och ofta behöver de ta vinden till hjälp för att komma upp i luften. Vid albatrosskolonin får vi veta det mesta om dessa stora fåglars speciella livscykel.

Efter besöket hos albatrosserna äter vi en lätt lunch och gör därefter en kort båttur för att bekanta oss mer med det maritima djurlivet. På nära håll hoppas vi få se både pingviner, sälar och skarvar liksom olika vadarfåglar.

Tillbaka i land far vi till nästa fågelskyddsområde där man efter ett privat initiativ engagerat sig för att på olika sätt rädda den mycket sällsynta och utrotningshotade ”gulögda” pingvinen. Genom ett sinnrikt system av gångar och via gömslen, kommer vi tillsammans med lokalguiden väldigt nära de charmiga fåglarna utan att de störs av vårt besök.

Senare på eftermiddagen fortsätter vi till Glenfall och Restaurants & Garden där vi  gör en rundvandring i den vackra trädgården och äter en god middag. Återresa till Dunedin på kvällen för övernattning.

Dag 17 Dunedin - Te Anau

Efter frukost lämnar vi Dunedin och åker söderut. Vi far förbi den lilla industristaden Milton och vid Balclutha passerar vi floden Clutha. Färden går vidare några mil genom ett vackert böljande landskap med bördig jordbruksbygd.

I Mandeville som ligger i närheten av staden Gore stannar vi till för att äta lunch och fortsätter sedan mot Lumsden. Sakta ändrar landskapet karaktär och blir alltmer kuperat. När vi når turens högsta punkt har vi en strålande utsikt bort mot bergen i nationalparken Fiordland, med på Unescos världsarvslista.

Fram på eftermiddagen når vi Te Anau, vackert belägen vid Nya Zeelands näst största insjö. Med 300 kvm och 50 mils omkrets är både Te Anausjön och de glest befolkade och natursköna omgivningarna populära för friluftsaktiviteter av olika slag.

Efter ankomsten till hotellet blir det lite tid för vila och avkoppling innan vi återsamlas för ett besök i Te Anaus lysmaskgrottor! Turen börjar med en båtresa över sjön.

På andra sidan får vi först en introduktion och sedan tar vi oss dels till fots (över stenlagdagångar som på grund av väta kan vara lite hala) och dels med småbåtar genom flera kalkstensgrottor med märkliga formationer, håligheter och vattenfall.

När vi stakat oss försiktigt och nästan ljudlöst över det mörka vattnet och kommit allra längst in, väntar en sällsam upplevelse! Uppe i grottaket sitter tusentals små lysmaskar och sänder ut ett klart, ivrigt blinkande ljus, i första hand för att locka till sig mat i form av andra insekter, men man tror också att ljuset tjänar som signal mellan könen.

De intensivt lysande små ljuspunkterna mot den mörka bakgrunden, påminner om en stjärnbeströdd och mörk vinterhimmel på våra egna breddgrader!

Dag 18 Båtkryssning på Milford Sound och buss till Queenstown

Tidig uppstigning och frukost innan vi far utmed Te Anau-sjön och kommer in i den vackra Eglintondalen. Vid Cascade Creek bär vägen uppåt för att nå den cirka 1 km långa Homertunneln. På andra sidan tunneln far vi ner genom Cleddau Canyon och har den vackra utsikten över Milford Sound framför oss. Platsen hör till de mest nederbördsrika på Nya Zeeland med över 6 000 mm regn per år – men vilken naturupplevelse!

Milford Sound är en djup fjord där vi sakta tar oss fram per båt. Utmed de branta sluttningarna ner mot fjorden avlöser de vackra naturscenerierna varandra. Vi får bl.a. se berget Mitra Peak som reser sig 1 695 m högt och de 160 m höga, brusande Bowenfallen.

Vi äter lunch ombord innan vi på eftermiddagen åker tillbaka mot Te Anau och fortsätter österut i riktning mot Mossburn.

Så småningom når vi Kingston som ligger vid Wakatipusjöns sydspets. Härifrån följer vi sjöns östra strand fram till Queenstown där vi skall bo i två nätter.

Vi tar in på vårt hotell men samlas på nytt efter en stund för att promenera till linbanestationen och en tur upp till Bob’s Peak. Vi njuter av den härliga utsikten över den glittrande långsmala sjön, bergskedjan Remarkables och det tättbebyggda stadscentret medan vi äter middag på restaurangen som är belägen här uppe. Efter nedfärd med linbanan promenerar vi tillbaka till hotellet.

Dag 19 Queenstown

Efter frukost gör vi en rundtur i Queens­town med omgivningar. Staden hade sin första blomstringsperiod i slutet av 1800-talet då två fårklippare upptäckte guld i området. Gruvindustrin utvecklades snabbt och på Wakatipusjön gick båtarna i skytteltrafik med alla sorters varor och gods. En av dessa hjulångare, som byggdes i Dunedin och som plockades ner i delar för att forslas landvägen till Kingston, där den på nytt monterades ihop, går fortfarande i trafik på sjön.

Numera har Queenstown utvecklats till en populär semester-ort både sommar och vinter och erbjuder bl.a. en lång rad olika sport- och friluftsaktiviteter.

Vi fortsätter österut i riktning mot Arrowtown. Under sin glansperiod var denna charmiga guldgrävarstad centrum för 80 vidsträckta guldbrytningsområden och utmed huvud-gatan ser vi en lång rad välbevarade trähus byggda i ”vilda västernstil”. Vi ser byggnadsresterna som minner om den stora kinesiska gruppen handelsmän som var verksamma i området både under och efter den stora guldruschen och vi besöker det lilla guldgrävarmuseet.

Turen går sedan vidare genom ett kuperat landskap där sluttningarna ner mot dalgångarna ger fina förutsättningar för vinodling. Det är framförallt Nya Zeelands produktion av vitt vin som under de senaste åren nått internationell ryktbarhet och flera av de kända vindistrikten är belägna på Sydön.

Vi stannar till vid en av vingårdarna för att få höra mer om verksamheten, smaka på det lokala vinet och äta en gemensam lunch innan vi återvänder till Queens­town.

Eftermiddagen och kvällen fri för egen disposition.

Dag 20 Queenstown - Rotorua och sightseeing i Rotorua

Tidig frukost på hotellet inför avfärd till Queenstowns flygplats. Via Christchurch flyger vi till Rotorua som ligger på Nordön och som är centrum för Nya Zeelands urinvånare, maorierna. Staden ligger i ett geologiskt aktivt område med heta källor, sprutande gejsrar och bubblande gyttjepölar – naturtillgångar som väl tillvaratagits för uppvärmning av bostäder och inte minst till hotellens pooler och hälsobad.

På flygplatsen i Rotorua möter buss som först tar oss till naturområdet Rainbow Springs. Förutom mängder av foreller i olika storlekar får vi här se den skygga kiwifågeln och en lång rad andra djur och växter typiska för Nya Zeelands fauna och flora.

Vi tar paus för en lätt lunch och sedan fortsätter turen genom Rotoruas centrum till Whakarewarewa, mest känt för sina olika termalfenomen. Om vi har tur är Pohutu – stort plask på maoriska – i aktion. Denna gejser har oregelbundna utbrott men kan kasta sig ett tjugotal meter upp i luften. Vi besöker också en uppbyggd replika av en maorisk by. Rundturen avslutas med traditionell maorisk musik och dans!

Sent på eftermiddagen tar vi in på vårt hotell där middagen serveras senare på kvällen.

Dag 21 Heldagstur till Waimangu och Tarawera med buss, båt och till fots

Efter frukost gör vi en heldagstur från Rotorua och far först söderut genom det vidsträckta vulkaniska området.

I Waimangu lämnar vi bussen och vandrar i ca 1,5 timma ner genom dalen och förbi Waimangusjön som betyder ”svart vatten”. Här är också platsen för Waimangugejsern som under sin aktiva tid, i början av 1900-talet, ansågs vara en av dåtidens mäktigaste gejsrar och som vid enstaka tillfällen lär ha sprutat vatten nästan 500 meter upp i luften!

Framme vid Rotomahanasjön väntar en båt på att ta med oss över till andra sidan. Under turen som tar cirka 30 minuter får vi höra om vulkanen Taraweras dramatiska utbrott 1886. Efter picknicklunch ombord fortsätter vi till fots i ca 30 minuter sträckan ner till Tarawerasjön. Här blir det en ny båttur och sedan möter bussen för den sista sträckan till byn Te Wairoa, den begravda byn, ofta kallad maoriernas Pompeji.

Innan den stora katastrofen låg här en välmående maoriby som också var centrum för dåtidens turism. Vi besöker några av de framgrävda husen samt museet innan det är dags att återvända med vår buss till Rotorua där vi avslutar turen med bad vid ”Polynesian pools”.

Dag 22 Rotorua - Auckland och sightseeing i Auckland

Frukost på hotellet. Därefter avresa med buss från Rotorua tidigt på morgonen. Färden går norrut genom de skogsklädda Mamakubergen och vi passerar den lilla staden Tirau.

Landskapet övergår snart i ett flackt och mycket bördigt jordbruksområde där gårdarna har stor produktion av kött och mejerivaror.

Vi far över Waikatofloden, förbi Bombay och genom vidsträckta frukt- och grönsaksodlingar når vi snart Auckland. Med över en miljon invånare är denna Nya Zeelands största och viktigaste stad.

Belägen på en landtunga, som bildats genom ett stort antal vulkanutbrott, har staden två hamnar och man brukar tala om Aucklands tre ”B:n” – Beaches, Barbecues och Boats!

Här finns det största antalet fritidsbåtar i världen per capita och snabbt når man någon av de över hundra badplatserna i stadens närhet.

Stadsrundturen börjar med Auckland War Memorial Museum (Te Papa Whakahiku) som anses ha de förnämsta etnologiska och naturhistoriska samlingarna från olika delar av Söderhavet. I första hand är det förstås maorikulturen som fångar vårt intresse.

Från toppen av Mount Eden, en utslocknad vulkan, har vi en fin panoramavy över staden, Auckland Harbour Bridge och hamnarna. Ännu vidare vyer får vi uppifrån Sky Tower som med sina 328 meter är Aucklands högsta byggnad.

Rundturen avslutas vid hotellet, där vi senare återsamlas för en promenad till en trevlig lokal restaurang i hamnen för kvällens middag.

Dag 23-24 På egen hand i Auckland

Två dagar för att upptäcka Auckland på egen hand.

Utsikt från Sky Tower i Auckland

Dag 25 Med flyg från Auckland till London via Melbourne.

Mellan frukost och utcheckning har vi dagen fri till eget förfogande. Det kanske kan vara skönt med en avkopplande promenad innan hemresan tar sin början.

Senare på eftermiddagen blir vi upphämtade med buss för transfer till flygplatsen. Planet lyfter från Auckland och Nya Zeeland på kvällen. Efter mellanlandning och planbyte i Melbourne flyger vi vidare mot London. Måltider serveras ombord och vi anländer till London vid lunchtid dagen därpå.

Dag 26 Åter till Skandinavien

Vi ankommer London vid lunchtid och här byter vi flyg mot antigen Stockholm eller Köpenhamn. Hemkomst till Skandinavien på kvällen.

Prisdetaljer

Allt detta ingår i priset

 • Samtliga flygresor reguljärt flyg från Stockholm eller Köpenhamn och retur enligt programmet.
 • Alla transporter, rundturer, guidningar, båtturer och entréer enligt dagsprogram­met.
 • Alla flygplatsskatter, väg­skatter och andra skatter.
 • Del i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC
  på utmärkta hotell. Se särskild hotellinformation.
 • Måltider. I programmet anges måltiderna med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag.
 • Servicekostnader, bagagekostnader och drickspengar inom ramen för programmet.
 • Svensk reseledning under hela resan samt assistans av lokala guider under utfärder och sightseeingturer.
 • Informationspaket.

Tillägg

 • Reseförsäkring.
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris.
 • Personliga utgifter under resan såsom måltidsdryck, tvätt m.m. samt dricks i sam­band med detta.
 • Enkelrum 28.900 kr (begränsat antal)
 • Avresa från Göteborg – kontakta oss.