Expedition Svalbard

 

Under juli månad är det arktisk sommar, fjällfloran blommar och midnattssolen står högt i skyn. Kanske har isen i de östra delarna av Svalbard börjat dra sig tillbaka, vilket ger oss goda möjligheter att nå lite mer outforskade områden. I slutet av augusti börjar solen närma sig horisonten och arkipelagen förbereder sig sakta för polarnatten. Då kan vi njuta av ett varmt fotoljus och magnifika solnedgångar.
Med tio nätter ombord på fartyget finns det gott om tid för stora upplevelser.

 

Foton tagna av: Bild 1 Adobe stock. Bild 2 Adam Rheborg. Bild 3 Erik Edvardsson. Bild 4 PolarQuest. Bild 5 Polarquest. Bild 6 Adrian Nordenborg. Bild 7 Adrian Nordenborg. Bild 8 Niklas Nilsson. Bild 9 Niklas Nilsson. Bild 10 Erik Grönningsäter. Bild 11 Erik Grönningsäter.

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Avresa till Longyearbyen

Vi anländer till Longyearbyen, går ombord på vårt expeditionsfartyg M/S Quest och seglar ut ur Isfjorden.

Om vårt fartyg M/S Quest:

Ett bekvämt expeditionsfartyg med hemtrevlig atmosfär.

M/S Quest byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands kuster och 2008 startade hon sin karriär som litet och bekvämt expeditionsfartyg.
År 2005 restaurerades hon totalt invändigt och 2018 genomgick hon en ny upprustning av hytter, lounge och restaurang.

M/S Quest tar 53 passagerare i 26 hytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. Trippelhytterna på däck tre har våningssängar, medan alla andra hytter har två separata sängar eller dubbelsäng. I hytterna finns även skrivbord med stol och plats att förvara kläder och annan utrustning. Superiorhytterna är rymliga och har dubbelsäng, en fåtölj samt TV. Redarhytten har dubbelsäng, två stora fönster, en separat sittgrupp samt TV.
I fartygets matsal serveras god mat mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande polarlandskapet. Här kan man höra guiderna berätta om områdets flora, fauna och historia.
I loungen finns en välsorterad bar och ett litet bibliotek med polarlitteratur.
Bryggan är alltid öppen för besök och fartyget har rymliga observationsdäck där man kan stå och njuta av det vackra landskapet samt spana efter havsfåglar, valar och isbjörnar.

Ombord finns en internationell besättning som talar engelska och det råder en mycket hemtrevlig atmosfär.
På M/S Quest finns det fem gummibåtar och fem svensk- och engelsktalande guider. Till största del talar guiderna svenska dock kan undantag förekomma.

Vårt fartyg M/S Quest
Dags för en expedition i våra rejäla gummibåtar som kallas Zodiacer
Isbjörn i sikte.

Dag 2-10 Svalbard

Vi befinner oss nu i en del av världen där naturens krafter råder och vi vill poängtera att vår exakta färdplan de kommande dagarna påverkas av väder och isförhållanden. Målsättningen är att varje dag göra landstigningar eller gummibåtskryssningar. Detta är exempel på platser vi kan komma att besöka:
Västra Spetsbergen
Forskarbyn Ny-Ålesund ligger i bildsköna Kongsfjorden och består av en liten samling hus i klara färger. Härifrån startade polarhjältarna Amundsen och Nobile sina djärva försök att flyga till Nordpolen. Lite längre norröver ligger Danskøya. Det var från denna ö Ingenjör Andrée och hans två följeslagare startade sin ödesdigra ballongfärd och i Virgohamna finns fortfarande lämningar efter expeditionen, som tyst berättar om männens öde.
Svalbards sagolika fjordar
Längs Svalbards kuster finns en mängd magnifika fjordar som alla hyser ett rikt djurliv.
Kanske besöker vi några av följande:
I Krossfjorden njuter vi av den vackert skulpterade fronten på 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblå glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåiga måsar. Fortsätter vi ännu längre in i fjordsystemet når
vi Lilliehöökfjorden. Här ligger ofta fjordisen tät framför den makalöst vackra Lilliehöökglaciären som sträcker sig över fyra kilometer. Den natursköna Raudfjorden karaktäriseras av många glaciärer och är ett favorittillhåll för säl. Klipporna och stränderna bjuder även på ett sjudande fågelliv. Liefdefjorden, vars namn betyder kärleksfjorden, har vackert snöklädda bergstoppar i fonden. Här häckar ejder och spetsbergsgås och längst in i fjorden ligger den spektakulära Monacoglaciären.
Hinlopen och Alkefjellet
Har vi tur släpper isen in oss i Hinlopen och under goda förhållanden når vi Alkefjellet, en lodrät och spektakulär basaltklippa som utgör häckningsplats för närmare 200 000 spetsbergsgrisslor. Kanske seglar vi vidare in i vackra Palanderbukta på Nordaustlandet.
Östra Svalbard
Nordaustlandet är en imponerande ö, täckt av en enorm inlandsis. Ön fascinerar både natur och historieintresserade. Här finns milslånga glaciärfronter med smältvattenfall. Barentsøya och Edgeøya söder om Nordaustlandet bjuder på magnifika landskap och vidsträcka tundraslätter.
Här har vi goda chanser att se isbjörn, valross, polarräv och svalbardsren.
Sydvästra Svalbard
Hornsunds storslagna fjordar bjuder på enorma glaciärer som vältrar sig ut i havet mellan högalpina berg. Topparna når ofta ovanmolnen, men vid en klar dag kan högsta berget Hornsundtind visa upp alla sina 1431 meter.
Glaciärisarna i Hornsund är ett favorittillhåll för några av Svalbards många isbjörnar och storsälen ses ofta vila på isflaken.

 

Dag 11 Hemresa från Longyearbyen

På morgonen kliver vi av vårt expeditionsfartyg och påbörjar vår resa hem.

Prisdetaljer

Prisdetaljer

Allt detta ingår i priset:

 • Samtliga flygresor med reguljärt flyg från  Stockholm och retur enligt programmet.
 • Alla transporter, utfärder, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met
 • Alla flygplatsskatter, EU-moms och andra skatter
 • Inkvartering i dubbelhytt med privat bad eller dusch och WC
 • Måltider enligt program  I programmet anges måltiderna med
  F = Frukost, L = Lunch, M = Middag.
 • Servicekostnader, bagagekostnader (bagagefrivikt 23 kg)
 • Lokala guider svensk talande under utfärder.
 • Informationspaket

Tillägg:

 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
 • Reseförsäkring
 • Enkelrumstillägg 44.000 kr (begränsat antal)