Kryssning på Donau
– kultur & avkoppling

Välkommen med på en avkopplande semester på ett modernt kryssningsfartyg!

Här väntar god mat och trevligt sällskap! Vi färdas på Europas näst största flod, genom sex länder och möter inte mindre än fem huvudstäder.  I Österrike kommer vi till valsernas huvudstad Wien med det storslagna kejserliga sommarpalatset Schönbrunn! Vidare når vi Slovakiens sköna huvudstad Bratislava. Budapest ligger vackert belägen på båda sidor om Donau och Belgrad är en av Europas äldsta städer. Spännande Bukarest tål att upplevas.

Under hela resan färdas vi på ett bekvämt och modernt fartyg på den majestätiskt blå floden Donau. Vi glider sakta fram genom Wachaudalen med sina grönskande vinodlingar.

Vi passerar även den kända Järnporten som består av en ravin mellan Karpaterna i Rumänien och Balkan i Serbien. Avslutningsvis når vi det mäktiga Donaudeltat.

Ombord råder en avslappnad atmosfär och från däck njuter vi av de vackra vyerna längs floden. Samtliga utflykter som kryssningsfartyget erbjuder har vi  inkluderat i resans pris från början!

Välkommen ombord på M/S Vivaldi!

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Avresa från Skandinavien

Avresa på förmiddagen från Stockholm eller Köpenhamn till Wien.

M/S Vivaldi

På flygplatsen möter buss upp som transporterar oss till kajen i Linz där vårt kryssningsfartyg, MS Vivaldi väntar. Sent på eftermiddagen går vi ombord på fartyget som ska ta oss med ända till Tulcea i Rumänien, Donaudeltas huvudort.

Vi inkvarterar oss i våra bekväma hytter och får sedan en stund att bekanta oss med fartyget. Därefter väntar välkomstdrink, presentation av besättningen samt middag.

Dag 2 Melk och Wien

På morgonen seglar vi genom det vackra landskapet Wachau och ser vinodlingar längs flodens sluttningar. Vi kommer till staden Melk med sitt fina benediktinerkloster ”Stift Melk”, en av Europas mest storslagna barockbyggnader. Här har munkar levt och arbetat i över 900 år.

Tillsammans med en lokal guide besöker vi klostret med sin berömda kyrka och marmorsalen, som tjänade som fest- och matsal. Byggnaderna, som utgör ramen till Umberto Ecos roman ”Rosens namn”, rymmer också ett enormt bibliotek.

Efter guidningen fortsätter kryssningen mot Wien, där vi efter en god middag på båten blir skjutsade in till stan för en klassisk konsert.

Dag 3 Wien och Bratislava

Staden Wien har trots sin storlek och kosmopolitiska atmosfär behållit mycket av sin ursprungliga, vänliga och gammaldags charm. Wien är också livsglädjens och musikens stad. Här finns ett stort antal historiska vackra byggnader.

På förmiddagen åker vi till det storslagna, kejserliga sommarpa­latset Schönbrunn, ofta kallat Wiens Versailles. Slottet färdigställdes på 1740-talet under Maria Teresias regeringstid och har varit skådeplats för många historiska händelser och möten.

Här gör vi en rundvandring genom salar och salonger och konstaterar att den ena salen är mer praktfullt utsmyckad än den andra. Här hänger tunga gobelänger och stora, detaljrika landskapsmålningar. Väggarna är klädda i ädelträ och guldtapeter och det gnistrar och blänker i alla förgyllda detaljer och spegelväggar.

Schönbrunn i Wien

Efter lunch ombord på båten fortsätter vår seglats genom natursköna omgivningar och vi anländer till Bratislava, av många kallad ”skönheten vid Donau”. Staden har mellan år 907 och 1918 tillhört Ungern men 1919 blev staden en del av Tjeckoslovakien och var också landets huvudstad en period. Bratislava är sedan 1993 Slovakiens huvudstad. Över staden tronar slottet med sina fyra hörntorn och härifrån får man en fantastisk utsikt över den gamla staden.

Vi gör en panoramatur med bussen och sedan en guidad rundtur till fots i gamla stans charmiga kvarter. Här finner vi den fina saluhallen ”Stara Trznica” och St. Martinskatedralen från 1300-talet där bl.a. kejsarinnan Maria Theresia är krönt. Vi kommer också till gamla stans torg, Hlavné námestie, som omges av imponerande fasader. Överallt ser vi caféer, vinstugor, pubar och restauranger. Turister och utländska investerare har gjort Bratislava till en modern mötesplats!

Vi återvänder för middag ombord och under natten lämnar vi Bratislava för Ungerns huvudstad, Budapest.

Dag 4 Budapest

Efter att ha ätit frukost ombord väntar tull- och passkontroller då vi nu passerat gränsen till Ungern. Efter detta är avklarat anordnas en stadsrundtur i Budapest, en av världens vackrast belägna städer – med stadsdelarna Buda, på floden Donaus västra strand och Pest på den östra, sam­man­bundna av åtta broar. Under de stora folk­vand­ringarnas tid låg här tre byar, Obuda, Buda och Pest, som så småningom blev självständiga städer. Först år 1873 skedde en sammanslagning och staden fick då namnet Budapest.

Donaufloden genom Budapest

Under förmiddagens stadsrundtur ser vi Bu­das kullar med medeltidsbebyggel­sen och kör förbi några av de turkiska bad- och spaanläggningarna samt det forna Kungliga slottet och alla broarna. På Pestsidan åker vi längs några av de kända boulevarderna och kommer bl.a. till Stadsparken med dess berömda termalbad och till Hjälteplatsen, anlagd till minne av ung­rarnas tusenåriga historia. Vi ser även Mattiaskyrkan, den märkliga Fiskar­bastionen och Stefanskyrkan.

Vi återvänder till båten för lunch och sedan är eftermiddagen fri för avkoppling ombord eller egna strövtåg i Budapest.

Budapest har många museer med intressanta samlingar och det är alltid trevligt att ta en promenad utmed Donau till Marga­reta­-ön. Ett besök på saluhallen Lehel är ett måste! Köp ungersk salami, paprikakryddor, tokajerviner och andra delikatesser att ta med hem. Vad gäller shopping har staden allt man kan önska sig! Ofta billigare än i Sverige. På kvällen äter vi middag på båten och sedan åker vi tillbaka till Budapest för en folkloreafton.

Dag 5 Utfärd på Pusztan

Frukost serveras ombord innan vi kommer till Kalosca där vi stiger i land för en utfärd till ungerska Pusztaslätten, som täcker en stor del av landets yta.

Slätten var från början en fruktbar betes- och odlingsmark men på den turkiska tiden fördrevs bebyggarna och byarna skövlades. Under århundraden var Pusztan ödemark med flockar av nötkreatur och hästar som drevs omkring av herdefolk.

På Pusztan finner vi ett rikt fågelliv och här betar buffelhjordar som fåraherdar vakar över med hjälp av den ungerska hundrasen Pulin. Vi ser de typiska vita bondgårdarna med röda tak och på en av gårdarna stannar vi till för en färd med häst och vagn. Har vi tur får vi även se czikos (ungerska cowboys) färdighet på hästryggen utan sadel. Den som vågar brukar också få provrida.

Vi återvänder ombord i tid för lunch och för att segla vidare till Mohacs där vi anländer på eftermiddagen och får genomgå en passkontroll. Efter detta bär det av till Serbien för ytterligare en passkontroll då vi seglar in i staden Bezdan.

Senare är det dags att avnjuta middagen ombord medan MS Vivaldi styr vidare mot Novi Sad.

Dag 6 Novi Sad

Efter att ha kryssat hela natten når vi på morgonen Novi Sad, Serbiens näst största stad. Vi gör en kortare rundtur i staden och ser bl.a. fästningen Pedrovaradin. Det var här, på den habsburgska barockborgen, som det kejserliga hovet gömde sina skatter när Napoleon började närma sig.

Vi återsamlas för lunch på båten och färdas under eftermiddagen mot Serbiens huvudstad Belgrad, där vi lägger till på kvällen i samband med middagen. Efter middagen väntar en traditionell ”Serbisk kväll” i Belgrad.

Dag 7 Belgrad

Efter frukost är det dags att genom en guidad stadsrundtur, utforska ” Beograd”, som betyder den vita staden på serbiska. Belgrad är en av Europas äldsta städer, belägen vid floderna Donau och Sava.

Vy över Belgrad

Staden bjuder på många kulturer och influenser samt har en stil av mystisk och exotisk atmosfär. Här finns flera sevärdheter och en glänsande arkitektur.

Vi återvänder till båten för lunch och seglar vidare, allt närmre Järnporten.

Dag 8 Genom Järnporten

Efter en tidig frukost spenderar vi hela dagen med att segla på Donau genom Serbien och under förmiddagen kommer vi till den kända Järnporten (Iron Gate).

Vi befinner oss nu i ett av de mest storslagna landskapen längs Donau. Järnporten består av en ravin mellan Karpaterna i Rumänien och Balkan i Serbien. Ravinens mest spektakulära del kallades tidigare av seglarna för ”grytan” då vattnet, som fångas genom de två branta klippväggarna, ser ut att koka.

Vi äter lunch ombord och ser hur ravinen tätnar och klippväggarna kommer emot oss. Plötsligt öppnas dock ravinen upp igen och det ser nästan ut som om vi har en sjö framför oss. Detta talar om att det är här som Mrcacona rinner ihop med Donau.

Järnporten

1964–72 byggdes en 1 278 m lång damm över Donau med slussar för sjöfarten. Slussarna i dammens vardera ända är bland de största i Europa. Här finns också en av Europas största vattenenergianläggningar. Den består av två vattenkraftverk, ett rumänskt och ett serbiskt, på tillsammans
2 280 MW effekt.

Vidare idag passerar vi stora fält med olika odlingar.

Under kvällen väntar middag och kryssningen fortsätter genom Bulgarien.

Dag 9 Stadsrundtur i Ruse

Vi når hamnen i Ruse på morgonen och befinner oss nu 20 mil från Svarta havet och 30 mil från Sofia, Bulgariens huvudstad.

Ruse (eller Rousse) är Bulgariens femte största stad och har landets största Donauhamn. Dessutom har staden en flygplats vilket gör detta jordbruksområde till ett viktigt handelscentrum. Stadens utveckling har stärkts av båttrafiken på Donau samt av landets första järnvägslinje som öppnades 1866. Ruse var då den första slutstationen på Orientexpressen.

Under förmiddagen gör vi en tur till dalen Roussenki-Lom som gränsar till byn Ivanovo. Här ges tillfälle att beundra vackra kyrkor och kloster. Samtliga byggnader är utgrävda från berget av de första hermiterna att bosätta sig i området på 1100-talet. De vackra väggmålningarna (daterade till 1300-talet) vittnar om den höga artistiska talang som ”Tarnova school of painting” stod för. Turen avslutas med ett besök på det medeltida fortet av Tcherven, där vi bjuds på en enastående panoramavy. Efter detta beger vi oss tillbaka till MS Vivaldi för lunch.

På eftermiddagens stadsrundtur imponeras vi av stadens breda avenyer, stora torg och vackra renässans- och barockbyggnader. Ruse bjuder på en härlig blandning av bulgarisk och rumänsk kultur.

Middag och underhållning på kvällen.

Dag 10 Från Ruse till Olentina med stadsrundtur i Bukarest

På morgonen passerar vi två länder samtidigt då vi har Rumänien på vår vänstra sida och Bulgarien på vår högra.

Vi anländer till Giurgiu varifrån vi gör en utfärd till Rumäniens huvudstad Bukarest.
Landets kulturella och ekonomiska centrum grundades för 500 år sedan. På 1930-talet kallades Bukarest för ”Lilla Paris” på grund av sina trädkantade boulevarder.

Stad längs med Donau

Här finns också vackra trädgårdar och parker. Triumfbågen ”Arcul de Triumf” är rest som ett minnesmärke över första världskriget och landets enande år 1918. Bukarest har många monument och byggnader och här finns en salig blandning av Ortodoxa kyrkor, den klumpiga Stalinarkitekturen, fransk och modern arkitektur.

Många kallar staden för Europas bäst bevarade hemlighet. Under vår rundtur ser vi också Parlamentpalatset som byggdes under Ceausescu-regimen och numera är Rumäniens mest kända byggnad.

Dagen avslutas med middag och dans ombord.

Dag 11 Donaudeltat

På förmiddagen når vi Tulcea varifrån vi gör en rundtur i Donaudeltat, ett oerhört stort naturreservat på 3 446 km², nästan lika stort som Blekinge och består mestadels av vass. Deltat är sedan 1991 klassat av UNESCO som ett världsarv och har även tagits upp som ett biosfäriskt reservat.

Vi färdas genom den nästintill tropiska vegetationen som omger några av deltats långa flodarmar och ser de små, traditionella husen som fiskemännen bor i. Det sägs att det finns mer än 1 200 olika växter, 300 fågelarter och 45 arter sötvattensfiskar i deltats sjöar och våtmarker.

Under sen eftermiddag beger vi oss tillbaka till båten i Tulcea för att samlas kring middag följt av folkloreafton.

Dag 12 Kryssningen avslutas i Tulcea

Vi avnjuter vår sista frukost ombord innan vi stiger i land vid 9-tiden och blir då upphämtade av en buss för en övergripande stadsrundtur i Tulcea. Tulcea som är huvudort i Donaudeltat, är nästan lika gammal som Rom och byggd på sju kullar.

Vi gör också ett besök på Donaudeltats museum för att lära oss mer om deltats flora och fauna.

Innan vi inleder vår bussresa till Bukarest varifrån vi skall flyga hem i kväll så äter vi en gemensam lunch.

Flyget till Wien avgår kl 1840 och i Wien så byter vi flyg till antingen Köpenhamn eller Stockholm. Hemkomst till respektive flygplats sent på kvällen.

Prisdetaljer

Allt detta ingår i priset:

 • Samtliga flygresor med reguljärt flyg från  Stockholm eller Köpenhamn och retur enligt programmet
 • Alla transporter, utfärder, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met
 • Alla flygplatsskatter, EU-moms och andra skatter
 • Inkvartering i dubbelhytt (kategori nedre däck) med privat bad eller dusch och WC på fartyget M/S Vivaldi
 • Helpension (frukost, lunch och middag samt dryck till måltiderna). I programmet anges måltiderna med
  F = Frukost, L = Lunch, M = Middag. Vissa öl och vinsorter i baren ingår.
 • Servicekostnader, bagagekostnader (bagagefrivikt 23 kg) och drickspengar till lokala guider och besättning under vistelsen
 • Svensk reseledning under hela resan samt assistans av lokala guider under utfärder och sightseeingturer
 • Informationspaket

Tillägg:

 • Hyttkategori mellandäck 2 600r
 • Hyttkategori övre däck 3 300 kr
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
 • Reseförsäkring
 • Enkelhytt 10.100 kr (mycket begränsat antal)