Georgien och Armenien

På vår färd genom de östeuropeiska länderna Georgien och Armenien får vi njuta av en kulturell resa med anda av historia, fantastiska landskap och det lokala livet.

Vi besöker flera världsarv där bland kloster, kyrkor och tempel med unik arkitektur. En kombination av massiva berg, vindistrikt, landsbygd och huvudstäder.  

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Avresa från Sverige

Avresa på kvällen med Turkish Airlines via Istanbul till Tbilisi.

Tbilisi

Dag 2 Ankomst & stadstur i Tbilisi

Efter en tidig ankomst har vi en lugn förmiddag och efter lunch börjar vi tillsammans utforska mer av Georgiens huvudstad Tbilisi. Här strosar vi omkring bland de små gränderna i det gamla distriktet och njuter av de färggranna husen och mönstrade balkongerna i kombination med stadens moderna arkitektur.
Turen utgår från Metekhi kyrkan (från 1200-talet) som är belägen med en fantastisk vy över Tbilisi. En promenad längs de slingriga vägarna tar oss till de mest betydelsefulla sevärdheterna.

Efteråt tar vi del av utsikten som vi får över hela staden vid den forntida Nariqala fästningen (från 300-talet). Här finner vi även de historiska svavelbaden som har gett namn till staden.

Kväll på egen hand.

Dag 3 Mtskheta & Borjomi

Idag kör vi till den antika huvudstad och det religiösa centret av Gerorgien – Mtskheta (3000 år gammalt) för att se dess historiska platser: Jvari klostret (500-tal) och Svetitskhoveli katedralen (1000-talet) där Kristis mantel begravdes. Både kyrkan och klostret är del av UNESCOS världsarv.

Fortsätter dagen med att ta oss till södra Georgien och besöker staden Borjomi. Idag är Borjomi en populär kurort och centrum till ett naturreservat med täta skogar och flertal djur och växtarter. Staden är även känd för sitt uppfriskande mineralvatten ”Borjomi”.

Dag 4 Vardzia & resa till Armenien

Dagen är ämnad för att utforska den magnifika klippstaden Vardzia. Klippkomplexet sträcker sig över en halv kilometer och bestod en gång i tiden av ungefär 3000 grottor. Här finns en kyrka som huggits ut ur bergsväggen med otroliga fresker från 1100-talet. I komplexet finns bland annat bostadshus, små hallkyrkor, refektorium och vinkällor.
På väg till Vardzia gör vi även ett fotostopp vid Khertvisi fortet.

Fortsättningsvis tar vi oss till den Armeniska gränsen vid Bravra och får transport vidare till staden Gyumri i Armenien.

Zvartnos

Dag 5 Etjmiadzin katedralen & Zvartnots

Vi besöker idag Etjmiadzin katedralen, huvudsäte för den Armeniska kyrkan och andligt centrum för hela det Armeniska folket.  Katedralen är byggd 301-303 av Gregorios Upplysaren – den första biskopen i Armenien och katedralen är det äldsta kristna templet i Armenien.

Vistelse vid ruinerna av Zvartnots katedralen (från 600-talet) som är med i UNESCO världsarvslista. Zvartnots är ett enastående monument av världsarkitektur, ett bevis av 600-talets välutvecklade kunskaper inom konst och teknik.  Katedralen bevarades under 300 år tills den blev förstörd av en katastrofal jordbävning. Trotts att det endast är ruiner idag kan vi föreställa oss dess storslagna charm.

Dagen avrundas på hotell i Yerevan.

Dag 6 UNESCOs välrdsarv & lokala delikatesser.

Vi börjar dagen med att besöka ytterligare en plats som är med i UNESCOs världsarvslista, grottklostret Geghard.   Idag besöker vi även Garni templet som är det enda hedniska templet i Armenien som daterar tillbaka till 000-talet. Dagens lunch avnjuts på en lokal restaurang i Garni där du har möjligheten att se på när Armeniens nationalbröd ”lavash” tillagas.

Väl tillbaka i Yerevan tar vi ett besök till Matenadaran – institutet för gamla handskrifter. Namnet kommer från skaparen av det armeiska alfabetet Mesrop Mashtots.
Vi hinner även med ett besök till Yerevens fruktmarknad, här är gränderna fyllda med färska grönsaker, torkad frukt och lavash.

Yerevan

Dag 7 Armeniens smaragd & resa tillbaka till Gerogien

Idag ska vi ta oss till Armeniens smaragd – bergssjön Sevan som täcker upp ca 5% av Armeniens yta. Sevan är den näst högst belägna sötvattensjön i världen med sina 2000 m.ö.h. Den mest populära platsen att besöka vid sjön är Sevanavank klostret. Här stannar vi innan vi åker till Haghpat klostret som har kommit med i UNESCOS världsarvslista. Besök till Akhtala fortet som är känt för sina konstnärliga och välbevarade fresker.

Passera gränsen tillbaka in till Georgien vid Sadakhlo och färdas tillbaka till Tbilisi.

Gergeti Trinity

Dag 8 Ananuri & höga höjder

Idag åker vi längs den Georgiska militärmotorvägen och stannar för besök vid Ananuri komplex. Här finner vi ett fort som inhägnar två kyrkor. Inristningarna på kyrkan är en av Georgiens finaste exempel av konst.
Vägen genom Kaukasusbergen är väldigt scenisk  och vi tar oss längs Tergi floden till Stepantsminda (Kazbegi) – regionens huvudstad. Från Stepantsminda fortsätter vi med fyrhjulsdrivna fordon upp till Gergeti Trinity kyrkan 2170 mö.h. Om vädret tillåter kan du ha chansen att se toppen av den högsta glaciären Mt Kazbegi (5047 m.ö.h)

Middag och övernattning i Gudauri.

Dag 9 Uplistsikhe

På morgonen åker vi till Gori för att gästa historiska platser: Stalin museum och Uplistsikhe grottstad. Det är vid Uplistsikhe som ” stora sidensvägen” tidigare passerade. Det här är en gammal och intressant plats.
Lunch avnjuts på en lokal pub i Uplistsikhe.

Dag 10 Kekheti-regionen med vindistrikt

Idag färdas vi i Kekheti-regionen som är känd för sin vinproduktion och invånarnas vänliga bemötande. Här kan vi se både de snöiga Kaukasusbergen och bördiga dalar.
Först besöker vi 1500-tals komplexet Gremi med utsikt över Alazani dalen. Fortsätter till Khareba vingård, utgrävd i klippan är det perfekta platsen för att bevara vinet. Här får vi provsmaka 2 olika viner och sedan äta en hemlagad måltid i en familjär atmosfär.

Tbilisi

Dag 11 Tbilisi

Dag på egen hand för att se mer av Tbilisi.

Dag 12 Hemresa

På förmiddagen avgår flyget hemåt med Turkish Airlines via Istanbul.

Prisdetaljer

Prisdetaljer

Allt detta ingår i priset:

 • Samtliga flygresor med reguljärt flyg från  Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn och retur enligt programmet
 • Alla transporter, utfärder, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met
 • Alla flygplatsskatter, EU-moms och andra skatter
 • Inkvartering i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC
 • Måltider enligt program  I programmet anges måltiderna med
  F = Frukost, L = Lunch, M = Middag.
 • Servicekostnader: bagagekostnader (bagagefrivikt 30 kg) och drickspengar till lokala guider och besättning under vistelsen
 • Svensk reseledning under hela resan samt assistans av lokala guider under utfärder och sightseeingturer
 • Informationspaket

Tillägg:

 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
 • Reseförsäkring
 • Enkelrumstillägg 3.900 kr (begränsat antal)