Italienska klacken med
Bo Hagström

Klarblå himmel, långa stränder, klippiga vikar, kristallklart vatten, vitkalkade byar, utsökt mat och fantastiska viner.

Apulien, på den italienska stövelns klack, kan beskrivas som ett turistparadis men i verkligheten är det bara italienarna själva som upptäckt denna spännande region. Frånvaron av massturism har fört med sig att Apulien, eller Puglia som italienarna säger, har bevarat mycket av sitt historiska ursprung med rötter i både den grekiska och romerska kulturen.

Trots att landskapet är omgärdat av två hav, Adriatiska och Joniska haven, är det ett utpräglat jordbruksområde. Redan under antiken var Apulien något av Edens lustgård för romarna. Här har odlats vin i över två tusen år. Produktionen av olivolja är störst i Italien, och det mesta hårdvetet till torkad pasta kommer härifrån. Så kallas Apulien också för ”Italiens kornbod”.

Invånarna är stolta över sina lantliga traditioner och när de sätter sig till bords är det pasta och grönsaker som är huvudingredienser. Det är en typisk medelhavsdiet, nyttig och rik på smaker.

På de bördiga jordarna odlas tomater, broccoli, kronärtskockor, auberginer, paprika och baljväxter som linser, kikärter och bönor. Och smaksättare är alltid den grönskimrande lite peppriga olivoljan.

Våra fasta punkter på resan blir den förtrollande barockstaden Lecce och den gamla hamnstaden Bari. Härifrån gör vi utflykter till de unika ”trullihusen” i Alberobello, till den vita staden Otranto, till magiska Gallipoli och charmiga småstäder på Salentohalvön.

För dig som vill veta mer har Bo Hagström har valt ut två avsnitt från hans succéserie ”Solens mat” där vi får följa med Bo till hans smultronställen i Apulien.

Klicka på länkarna nedan för att se avsnitten på Öppet arkiv:
Avsnitt 1
Avsnitt 2

Självklart provar vi Apuliens goda viner och äter
på restauranger som valts ut av Bo.

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Ankomst till Bari och välkomstmiddag

Efter planbyte i München ankommer vi till Baris flygplats sen förmiddag, där Ulla och Bo möter upp. Efter  bagageutlämning börjar vår bussresa ner till Lecce på Salentohalvön.

På vägen gör vi ett kort uppehåll då vi på egen hand har möjlighet att inta en smörgås eller liknande. Vi anländer till Lecce tidig eftermiddag och checkar in på centralt belägna Hotel Risorgimento Resort.

Lecce har ca 95 000 invånare och i den gamla stadskärnan finns allt inom bekvämt gångavstånd.
Vi gör en promenad i stadens historiska centrum med lokalguide och får se exempel på den särpräglade barockarkitekturen, Barocco Leccese.

Såsom övriga städer i landskapet så dominerades den både av greker, under en kortare tid, samt av romare under nästan 5 sekel. Kejsar Hadrianus t (100 e.Kr.) uppförde amfiteatern samt lät bygga en väg som förband Lecce med den dåvarande Porto di Adriano – Hadrianus hamn.

Efter promenaden samlas vi för en välkomstdrink och äter gemensam middag på Cucina Casereccia Le Zie.

Dag 2 Marknad i Otranto – Lunch i Grecia Salentina – Vinprovning i Salice Salento

Morgonstund har guld i mun och vi startar tidigt för en utflykt till Otranto, den vita staden vid den turkosblå bukten. Vi går på onsdagsmarknaden där man kan fynda olivoljekannor och andra husgeråd, billiga kläder, väskor, designkopior och skor.

Men det är maten som har huvudrollen: spettstekta sprättkycklingar, pinfärsk fisk och skaldjur, den berömda lättrökta karrén Capocollo di Martina Franca i lövtunna skivor och de gigantiska ostarna Caciocavallo Podolico, solmogna grönsaker, frukter och doftande färska örter.

Här köper man soltorkade fikon smaksatta med lagerblad. Du känner antikens och Medelhavets dofter!

I Corigliano d´Otranto byter vi språk. Här pratar man griko, gammalgrekiska, och vi påminns om Apuliens grekiska ursprung i det som kallas Grecia Salentina. Vi äter gemensam lunch på Olo Kalò, en trattoria vars namn på griko betyder ”allt det bästa”.

Efter lunchen gör vi ett besök hos en av Salentos mest prestigefyllda vinproducenter, Leone De Castris i Salice Salento. Vi provar ett rött, ett vitt och ett rosé, det legendariska Five Roses, som var det första italienska rosévinet.

Återresa till Lecce och kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 3 Utflykt till Gallipoli – Underjordiska olivkvarnar – Fisk & skaldjur

Dagens utflykt går till Gallipoli vid Joniska havet på Salentohalvöns västkust. Grekerna kallade staden Kallìpolis, den vackra staden. Den ligger på en kalkstensö, sammanbunden med fastlandet med en bro från 1500-talet. Under bron finns Gallipolis fiskmarknad.

På vägen dit besöker vi vinfirman Coppola med anor från 1489. Här framställs syditaliens mest kända passitovin, Tafuri, på druvsorterna Primitivo och Negroamaro. Vi får vara med om en provsmakning med tilltugg.

Väl framme i Gallipoli besöker vi den enda bevarade underjordiska olivkvarnen, Frantoio Ipogeo. Här producerades på 1600-talet lampolja som exporterades till alla Europas storstäder. Vi gör också en kort rundvandring på ön och avslutar med gemensam lunch på en klassisk fiskrestaurang.

Återresa till Lecce med tid för egna promenader i stan. Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 4 Trullihusen – Lunch i Noci – Bari

Utflykt till trullihusen i Alberobello, upptagna på Unescos världsarvslista. De här underliga husen är byggda av kalksten som läggs utan murbruk i cirklar så att taken får en konisk form. Enligt legenden byggdes husen så för att man skulle komma undan skatt på fasta byggnader. Om skattmasen kom på besök kunde man snabbt förvandla huset till en stenhög.

Efter promenad i Alberobello och en aperitif före maten åker vi vidare till Noci, ett litet samhälle med 19000 invånare och en mycket charmig äldre stadsdel där  de smala gränderna pryds med prunkande blomsterprakt.

Här äter vi gemensam lunch på L´Antica Locanda där den passionerade kocken Pasquale Fatalino låter oss smaka det genuina apuliska köket. Efter lunch åker vi till Bari och checkar in på Palace Hotel  i centrum.

Efter incheckning finns möjligheter till shopping och middag på egen hand.

Dag 5 Bari

Bari är en universitetsstad  med en betydande hamn. Härifrån går passagerarfartyg till bland annat Kroatien på andra sidan Adriatiska havet. Ett landmärke för sjöfarare är den fyrkantiga fästningen Castello Normanno-Svevo från 1300-talet.

Här har mängder av olika folkslag och nationaliteter passerat, såsom romare, muslimer och normander. Därtill tyska kungar, påvar, spanska kungar och även den franske generalen Giachino Murat som även var kung i Napoli. Alla dessa folkslag och personligheter har lämnat minnesmärken efter sig vilket vi kommer att se.

Bariborna promenerar gärna längs den vackra strandpromenaden. På lördagar är det liv och rörelse i centrum, inte minst på den populära shoppinggatan Via Sparano.

Efter frukost gör vi en guidad promenad i stadens historiska centrum och längs havet. Vi tittar in hos Enogastronomia De Bartolo, utsedd till Italiens bästa delikatessaffär. Efter promenaden lunch på egen hand.

Ledig eftermiddag och på kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 6 Italiensk söndaglunch på lantgård

Buona domenica! Vi mjukstartar under söndagsförmiddagen och insuper den lokala atmosfären.

Tillsammans med Bariborna kan vi njuta av den avkopplande helgdagen, kaféerna är fyllda med människor som äntligen kan ta en kaffe i lugn och ro utan att behöva skynda vidare till sitt arbete. Många har ett litet prydligt paket i handen från något konditori innehållande söndagslunchens “pasticcini” – små bakelser av olika slag som ska avnjutas som dessert.

Strax före lunch gör vi en  utflykt till den ekologiska lantgården Agriturismo Serragambetta där vi äter en äkta italiensk gemensam söndagslunch. Här gör man sin egen pasta och bakar lantbrödet i vedeldade ugnar. Naturligtvis kommer alla ekologiska produkter från den egna gården.

Återresa till Bari och kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 7 Hemresa

Så har dagen kommit då vi ska lämna Apulien och i behaglig tid efter frukost beger vi oss iväg till flygplatsen i Bari. Efter planbyte i München anländer vi till respektive destination.

Prisdetaljer

Detta ingår i priset

 • Samtliga flygresor reguljärt flyg med Lufthansa och Air Dolomiti från Stockholm och Göteborg tur & retur enligt programmet.
 • Alla transporter, rundturer, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met.
 • Alla flygplatsskatter, väg­skatter och andra skatter.
 • Del i dubbelrum med med frukostbuffet. Wi-fi.
 • Måltider. 6 måltider med måltidsdryck. I programmet anges måltiderna med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag.
 • Servicekostnader och drickspengar inom ramen för programmet.
 • Gemensamma provsmakningar.
 • Lokalguider i Lecce, Otranto och Bari.
 • Svensk färdledare under hela resan, italienspecialisten Ulla Bovin Rugolo välkänd för många tidigare resenärer.
 • Ciceron, Bo Hagström.
 • Informationspaket.

Tillägg

 • Reseförsäkring.
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris.
 • Personliga utgifter.
 • Enkelrum 4.500 kr (begränsat antal)