Kanada och Alaska

Fantastiska panoramavyer över snötäckta berg, vildmarksvidder, täta skogar, vattenfall, mäktiga glaciärer, smaragdgröna sjöar och otämjda floder.

Följ med och njut av Alaskas och västra Kanadas storslagna natur. De vidsträckta och skyddade nationalparkerna bjuder på ett mycket rikt djurliv och ljuvlig flora.
Detta är en exklusiv resa i vildmarker. Ett eldorado för fotoentusiaster.
För största behållning reser vi omväxlande med flyg, båt och buss mellan orterna. En dag provar vi också speciella snöfordon på en av glaciärerna.

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Från Sverige till Calgary

Avresa via Amsterdam till Calgary, huvudstad i den kanadensiska provinsen Alberta. Vi åker till hotellet för middag och inkvartering.

Dag 2 Till Banff

Efter frukost åker vi på en stadstur i Calgary och där efter åker vi västerut över prärievidderna som omger staden och når snart den väldiga bergsryggen, Klippiga bergen. Bergskedjan utgör vattendelare genom hela den nord-amerikanska kontinenten. Floderna på västra sidan rinner ut i Stilla havet medan de på östra sidan söker sig ut mot Atlanten.
Vårt mål är Banff, den äldsta nationalparken i den här delen av Kanada. Dess yta täcker mer än 6 000 km2 och här kan man räkna till inte mindre än 25 bergstoppar som är över 3 000 meter höga. Parken hyser mängder av djur såsom björn, varg, älg och bergsgetter.
Vi håller utkik efter älg och räv och vid sjön Minnewanka, ser vi säkert några av, de för området, kända fåren med sina kraftiga horn. Några av dagens höjdpunkter blir de härliga panoramavyerna vi får vid Banff Mountain Gondola.

Dag 3 Från Banff via Columbia Icefields till Jasper Nationalpark.

Många mäktiga naturupplevelser väntar idag! Till förmiddagens höjdpunkt hör besöket vid sjön Lake Louise, juvelen i Klippiga bergen. Sjön ligger omsluten av höga berg med snötäckta toppar och skogsklädda sluttningar som speglar sig i den turkosfärgade vattenytan.
Vi fortsätter längs Icefields Parkway, en av världens vackraste vägar, då vi passerar några av Kanadas högsta berg och magnifika glaciärer.
Vi gör stopp vid Bow Lake, Crowfoot Glacier och Peyto Lake innan vi når Columbia Icefield. Här gör vi en färd över den vidsträckta Athabasca-glaciären med ett specialbyggt fordon, en s.k. snöbuss som tar oss över de isiga vidderna.
Med vår vanliga buss följer vi sedan Icefield Parkway norrut. På håll ser vi blåvita glaciärer som skimrar i det klara ljuset och djupa, blänkande fjällsjöars vatten söker sig ner i dalgångarna via forsar och skummande vattenfall.
Fram på eftermiddagen ankommer vi till Jasper som ligger i nationalparken med samma namn.

Dag 4 Jasper nationalpark.

Hela dagen ägnar vi åt nationalparken.Med sin yta på drygt 10 000 km2 är detta det största kvarvarande och skyddade ekosystemet i Klippiga bergen. Numera är Jasper nationalpark också med på Unesco:s världsarvslista.

Här finns hundratals fågelarter representerade och i skogsområdena kan man förutom de däggdjur vi är vana vid hemifrån som älg, ren, rödräv och varg också träffa på svartbjörn, skogsmurmeldjur, nordamerikansk bäver, tjockhornsfår, järv och skygga pumor.
Under rundturen kommer vi till Maligne Canyon, en av de djupaste och smalaste dalgångarna i Jasper. Här njuter vi av en båttur på världens näst största glaciärsjö, Maligne Lake.
Avslutningsvis åker vi upp i bergen med linbanan Jasper Tramway varifrån vi får en fin panoramavy över parken.

Dag 5 Från Jasper till Kamloops.

Vi lämnar Jasper, färdas västerut genom bergspasset Yellowhead och kommer snart in i nästa nationalpark som är Mount Robson, namngiven efter den högsta toppen, på 3 954 m, i den kanadensiska delen av Klippiga bergen. Att se bergets höga topp sträcka sig mot himlen är en fantastisk syn.
Vi åker en sträcka längs Fraserfloden som under historiens gång varit en viktig transportrutt för indianer och gruvarbetare. Idag är flodens vatten en viktig resurs för många kommuner. Laxfisket i floden bidrar mycket till British Columbias ekonomi.
Vid Clearwater väntar den vackra naturparken Wells Gray Park, ett vidsträckt vildmarksområde som utgör ett paradis för naturälskare.
Vi fortsätter sedan till Kamloops för övernattning.

Dag 6 Till Vancouver.

Efter frukost går färden västerut från Kamloops till Cache Creek. Vi åker vidare genom den bördiga landskapet Fraser Valley och sedan till Vancover där vi får en rundtur. Vancouver, vackert belägen mellan hav och berg. Kanadas tredje största stad är byggd på flera öar och halvöar, sammanlänkade med broar.
Under vår tur kommer vi bl.a. till stadsdelen Gastown med sina kullerstensgränder och till Chinatown med mängder av restauranger samt en fin klassisk kinesisk trädgård. Det blir besök i den vidsträckta och fina Stanley Park.
Vi tar oss till hotellet för inkvertering.

Dag 7 Till Victoria

På morgonen gör vi oss redo för en full dag i staden Victoria. Vi beger oss till Tsawwassen där vi går ombord på ett fartyg som tar oss till Vancouver Island. Vi fortsätter genom Sannich Peninsula tills vi är framme i Victoria. Staden är en turistvänlig stad med ett milt klimat som har många gourmetrestauranger och bra shoppingmöjligheter. Inne i centrum ser vi bl.a. det torn­prydda parlamentshuset. Den högsta kupolen pryds av kapten George Vancouver som var den första brittiske sjöfarare att runda hela Vancouver Island.
Vi passerar ett av Victorias äldsta hus, Helmcken House och vid Thunderbird Park stannar vi till för att se ännu en intressant samling av totempålar. Uppe i Beacon Hill Park imponeras vi både av utsikten och de jättelika träden som bara finns här på västkusten.

Därefter tar vi oss ut till Schwartz Bay för att ta färjan till Tsawwassen på fastlandet, varifrån vi tar oss vidare till Vancouver där vi anländer till vårt hotell och äter middag.

Dag 8 Till Whistler

dag står Whistler på schemat. Vi äter frukost på hotellet och beger oss sedan vidare till OS staden. Whistler var tillsammans med Vancouver värd för 2010 års vinter-OS. Vi stannar vid British Coloumbias längsta vattenfall, Shannon Falls och tittar på världens näst största stående granit berg. När vi kommer fram, varför inte ta en tur med Gondola för en fin panorama utsikt över staden och de närliggande bergen. Det finns tid för shopping och sightseeing i egen takt. Strosa omkring och insup atmosfären innan vi åker vidare till Vancouver för övernattning.

Dag 9 Till Anchorage

Idag är det fri tid fram tills avfärd mot flygplatsen. Vi flyger från Vancouver till
Anchorage, Alaska. Väl framme väntar transfer till Hotellet. Resten av kvällen spenderas på egen hand.

Dag 10 Anchorage rundtur

Dagen börjar med en båttur där vi får se Portage glaciären. Var med och se stora isblock ramla ner från glaciären. Efter turen åker vi tillbaka till Anchorage för en stadsrundtur. Här bor ca hälften av Alaskas invånare. Vi gör en rundtur med besök bl.a. på Anchorage Museum of History and Art där det finns en stor avdelning som tillägnas ursprungsbefolkningens historia och kultur. Under turen noterar vi hur riktigt gammal bebyggelse samsas med supermoderna byggnader och vi passerar moderna anläggningar för sport och kultur.
Närheten till naturen är märkbar överallt och i stadens förorter kan du ofta se några av de största däggdjuren som svartbjörn och älg. När laxen vandrar upp genom älvarna söker sig fiskare och turister från hela världen hit.

Dag 11 Till Denali nationalpark.

På morgonen väntar transfer som tar oss till Denali nationalpark. Vi åker norrut och passerar Palmer, Wasilla och Talkeetna. Denali nationalpark är nästan lika stort som Danmark och är ett av Alaskas viltrikaste.
Översatt från Athabascaindianernas språk betyder denali ”högt berg” och det är Mount McKinley, 6 194 meter, som nationalparkens namn syftar på.
Vi beger oss sedan till hotellet för inkvartering.

Dag 12 Denali nationalpark.

Gör er redo för en fulldag på Denali nationalpark. Här har man goda chanser att få uppleva en stor del av Alaskas djurliv som vildren, stora älgar, bergsfår, snögetter, murmeldjur, lodjur, varg och grizzlybjörn.
Hotellövernattning på Denali.

Dag 13 Fairbanks.

På morgonen lämnar vi naturen och åker med buss till Fairbanks som är belägen på ungefär samma nordbredd som Skellefteå. Vi åker norrut längs med Parks Highway till Fairbanks. Väl framme väntar en stadsrundtur som inkluderar ett besök på Alaska universitets museum där natur och kultur historia finns på display.

Dag 14 Hemfärd

Färd tillbaka till Skandinavien.

Prisdetaljer