Klassiska Lazio med Bo Hagström

Castelli Romani, de små städerna I Albanobergen ett par mil söder om Rom, har varit ett populärt utflyktsmål sedan antiken.

Många romare söker sig hit under de varmaste månaderna för att få svalka men också för att njuta av områdets kända viner och goda mat. Vår utgångspunkt är Frascati, den kanske vackraste staden, med en hänförande utsikt in mot Rom. Härifrån kommer det berömda Frascati-vinet men staden är också känd för sina många vackra villor från 1500- och 1600-talen.

På bergssluttningen ovanför Frascati ser man den pampiga Villa Aldobrandini. Här föddes begreppet nepotism, svågerpolitik. Det var när påven Clemens VIII skänkte sitt sommarresidens till sin brorson Pietro Aldobrandini som uttrycket myntades. Brorson heter nipote på italienska.

Från Frascati gör vi spännande utflykter i ett område som faktiskt har en historia äldre än Roms. Här låg en gång Alba Longa, enligt legenden den första staden i landskapet Lazio. Men vi reser också in i volskernas gamla land och på Lepinerbergens sluttningar smakar vi viner från vinstockar med tusenårig historia. Vi promenerar genom olivlundar med knotiga gamla stammar och får prova årets allra första grönskimrande olivolja. Ibland sätter vi oss bara ner på bytorget och följer Horatius råd: “carpe diem” – fånga dagen.

En höjdpunkt blir naturligtvis också besöket i den eviga staden Rom. Här guidar Romspecialisten Ulla Bovin Rugolo. Under promenaden bekantar vi oss med omgivningarna där Ulla visar och berättar om kända och mindre kända platser.

Självklart ska vi också njuta av det genuina romerska köket. Här är kronärtskockan den populäraste grönsaken. Den skördas både tidig vår och sen höst och tillagas på många olika sätt. Den läckra porchettan, helstekt urbenad gris med knaprig svål, är street-food i det här området. Vi smakar oss igenom den lokala matkulturen på noga utvalda ställen.

Välkomna till en resa för alla sinnen!
– Bo Hagström

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Ankomst

Ankomst till Roms flygplats Fiumicino. På flygplatsen möter Bo och Ulla och visar oss till bussen. Vi reser direkt till Frascati och tar in på vårt hotell.

När vi checkat in och kommit i ordning samlas vi till en välkomstdrink i baren och promenerar sedan till Ristorante Il Tettuccio, där vi äter vår välkomstmiddag.

Dag 2 Rundtur i Albonobergen

Efter frukost ger vi oss ut på vår första utflykt – en rundtur i Albanobergen. Ursprungligen är det en vulkanisk bergsgrupp och landskapet som vi ser idag med höjder, kratrar och sjöar formades för flera hundra tusen år sedan. Området ,som kallas Castelli Romani, består numera av sexton kommuner.

Vårt första stopp blir i Grottaferrata. Grottaferrata är känt för sitt stora kloster, som grundades vid 1000-talets början.

Det vi ser idag är byggnader från olika tider, dekorerade med mosaiker och fresker. Vi fortsätter vår färd runt Albanosjön, Italiens vackraste vulkansjö, 3,7 km. lång, 2 km. bred, 170 meter djup och med kristallklart vatten.

I Castel Gandolfo stannar vi nära påvens sommarresidens. Den ursprungliga borgen byggdes av familjen Gandolfo på 1100-talet, men palatset har byggts om flera gånger. Påvens område här är faktiskt större än hela Vatikanen. I Castel Gandolfo har man fin utsikt över Albanosjön.

Det närmar sig lunch och vi rullar vidare mot porchettans huvudstad Ariccia. Den urbenade grillade grisen har gamla traditioner här. Den serveras på inte mindre än 31 olika värdshus i den lilla staden. Vi gör som lokalbefolkningen och tar en macka med det möra fläsket och ett glas traktens vin.

Efter lunchpausen återvänder vi till Frascati där det nu finns möjlighet att ytterligare bekanta sig med den vackra staden.

Vi äter gemensam middag på ristorante Ara Anua.

Dag 3 Besök på vingård i Lepinerbergen

Vi åker mot Lepinerbergen för att strax utanför Cori besöka den ekologiske vinodlaren Marco Carpineti som tar emot och visar oss sin vinkällare.  Lunch med lokala specialiteter i vinfirmans matsal med utsikt över hela den pontinska slätten.

Naturligtvis smakar vi Carpinetis viner och det finns möjlighet till inköp. Efter lunch besök i gamla stan i Cori, som har sitt ursprung från 300-talet f.Kr, och där ett avsnitt av Solens mat spelades in.

Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 4 Fiskmarknad i Anzio och besök vid Nemisjön

Vi besöker fiskmarknaden i Anzio, en liten hamnstad där det småskaliga fisket fortfarande spelar stor roll. Men vi hinner också med en shoppingtur i de centrala delarna innan vi slår oss ner för lunch på klassiska fiskrestaurangen Da Romolo al Porto Efter lunch åker vi till den pittoreska byn Nemi där man har en fantastisk utsikt över sjön med samma namn.

Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 5 Olivolja och lantlig lunch

Nedanför den antika staden Privernos kullar växer stora åldriga olivträd och här skall vi besöka en av Italiens främsta olivoljeproducenter, Paola Orsini. Vi får provsmaka årets första jungfruolja. Vi fortsätter vidare genom den vackra landsbygden för att äta lunch på ristorante Al Boschetto.

Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 6 En dag i Rom med sightseeing

Idag bär våra vägar till Rom för naturligtvis avslutar vi vår resa i caput mundi, världens huvudstad. Vår guide Ulla Bovin Rugolo kan den här staden på sina fem fingrar efter många års guidande. Det blir en spännande vandring där Ulla visar och berättar om kända och mindre kända platser.

Under vårt besök i Rom finns det tid för en lättare lunch och shopping. Avskedsmiddag på det berömda värdshuset  Zarazà i Frascati.

Dag 7 Hemresa

Utcheckning från hotellet och transfer till flygplatsen.

Prisdetaljer

Detta ingår i priset

 • Flygresor tur och retur med reguljärt flyg med SAS från Stockholm eller Köpenhamn enligt programmet.
 • Alla transporter, rundturer, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met.
 • Alla flygplatsskatter, väg­skatter och andra skatter.
 • Del i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC.
  Se särskild hotellinformation.
 • Måltider, frukostbuffet och måltider med måltidsdryck. I programmet anges måltiderna med F=Frukost,
  L= Lunch, M= Middag.
 • Servicekostnader inom ramen för gruppens gemensamma program.
 • Svensk kunnig färdledning av Italienspecialist Ulla Bovin Rugolo och Bo Hagström samt lokala guider under hela resan.
 • Informationspaket med kartor.

Tillägg

 • Reseförsäkring.
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris.
 • Personliga utgifter under resan samt dricks i sam­band med detta.
 • Dubbelrum för eget bruk 2.800kr (begränsat antal)