Kuba
– ett land att fascineras av

Rom, sockerplantage, Ernest Hemingway, cigarrer, musik och färger. Legendariska amerikanska 50-talsbilar, salsa och välsmakande mojitos.

Trots svåra ekonomiska förhållanden har Kuba lyckats hålla fast vid sin unika identitet och börjar nu äntligen att komma ur decennier av isolering. Havannas vackra historiska kvarter håller, efter 200 år av försummelse, på att restaureras. Passa på att besöka detta land innan det förändras för alltid.

Författaren Thomas Gustafsson skriver i sin bok ”Kuba” – ”Få länder väcker lika starka känslor som Kuba och många vill åka hit för att bilda sig en egen uppfattning innan det är för sent.”

 

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Till Havanna, Kuba

Reguljärflyg via Amsterdam till Havanna dit vi anländer på eftermiddagen. Transfer till vårt fina hotell H10 Panorma. Efter incheckningen serveras en lätt middag.

Dag 2 Havanna

Efter en god frukost får vi uppleva den gamla delen av Havanna i ”Cocotaxis” i landets färgstarka huvudstad, där den äldsta delen finns med på Unescos världsarvslista. De flesta sevärdheterna är belägna i tre kvarter – Centro Habana, Habana Viejo och Habana Vedado.

Vi ser det stora torget Plaza de Armas, kantat av barockbyggnader och som omges av bl.a. Generalkaptenens Palats som numera fungerar som museum.

Vi kommer till Revolutionsplatsen, där Fidel Castro höll sina långa tal. Platsen och byggnaderna uppfördes på 1950-talet under Batistas regim och kallades då Civica, men döptes om efter Castros seger 1959. Här finner vi bl.a. ett monument tillägnat Kubas poet och nationalhjälte José Martí, som finns avbildad som en staty vid monumentets fot.

Dagens lunch intas på en bra lokal restaurang som följs av en citytur i de mer modernare delarna av Havanna.

Middag på en lokal resturang och efteråt så får vi själva åka i de amerikanska bilarna som syns på de flesta bilder från Kuba. Turen går igenom de gamla delarna av Havanna. Turen avslutas med att vi får uppleva kubansk musik på en bar. Vår buss tar oss sedan tillbaka till vårt hotell.

Dag 3 Viñalesdalen

Efter frukost beger vi oss till Pinar del Rio, en provins i västra Kuba som är känd för sina tobaksplantage och för sin tillverkning av landets bästa cigarrer.

Vi kommer till den fantastiska Viñalesdalen med sitt lummiga och kuperade landskap med karstformationer – s.k mogotes som reser sig över alla tobaksfälten.

Här besöker vi en cigarrfabrik. Cigarrtillverkning är en färdighet som går i arv från generation till generation.
Därefter kommer vi till den stora grottan Cueva del Indio, en gång bebodd av indianer. Under vår båttur ser vi oregelbundna stenformationer som grottans vatten sedan årtusenden format. I grottan ser vi även förhistoriska grottmålningar.

Lunch serveras på en lokal restaurang vid Mural de la Prehistoria, som är muralmålning på ett berg med förhistoriska motiv. Efter en god lunch återvänder vi till Havanna och kvällen är fri för egna aktiviteter. Middag på hotellet ingår.

Dag 4 Havanna-Cienfuegos-Trinidad

Efter en god frukost så checkar vi ut från hotellet i Havanna och vi åker mot staden Cienfuegos city som kallas för The Pearl of the South. Här får vi en guidad citytur bland gator och torg. Det var franska kolonister som fann denna stad en gång i tiden. Hela byn ligger vackert belägget i en havsvik.

Vi besöker Tomas Terry Theater och Palacio del Valle som är en vacker kombination av moorish, gothic och vensiansk arkitektur. Vi upplever även staden från havssidan då det bjuds på en vacker båttur i viken som omger staden. Lunch serveras på restaurangen Club Cienfuegos.

Resan fortsätter mot Trinidad på södra Kuba.Trinidad, denna kubanska koloniala pärla, är som ett friluftsmuseum. Staden grundades 1514 för att hedra den heliga treenigheten av Conquistadorerna. Vi strosar längs kullerstensgatorna och njuter av atmosfären på en plats där tiden verkar ha stått stilla.

Även denna stad finns med på Unescos världsarvslista. Vi besöker stadens torg och hjärta Plaza Mayor och Casa del Artesano som är ett museum med lokala konstnärer. Vi checkar sedan in på ett centralt beläget bed & breakfast och på kvällen bjuds det på middag på en mysig lokal restaurang.

Dag 5 Trinidad

Frukost hos värdfamiljen. Utflykt till naturområdet och vandringlederna El Cubano, som ligger cirka 5 km från Trinidad och 22 km från naturområdet Topes de Collantes, som i väst gränsar till Valle de los Ingenios (Sockerbruksdalen). Fantastiska naturupplevelser blandat med historia gör detta besök oförglömligt.

Vandringsleden Huellas de la Historia (historiens avtryck) är en av huvudattraktionerna som tar besökaren tillbaka till kolonialtidens verklighet. Över hängbroar och via en välplanerad vandringsled kommer vi snart fram till vattenfallet Salto de Javira. Själva vandringsleden är ca 3600 meter lång, beräknad från El Ranchon los Almendros till Salto de Javira och svårighetsgraden klassas som lätt. Lunch med dryck ingår.

Efter dagens utflykt åker vi tillbaka till Trinidad och har sena eftermiddagen ledig.  På kvällen gemensam middag på en lokal restaurang.

Dag 6 Trinidad-Cayo Santa Maria

Efter frukost så styr vi bussen till Cayo Santa Maria där vi ska bo 4 nätter på en fin resort för total avkoppling men längs med vägen så besöker vi Manaca där vi finner Iznaga tower som blickar ut över Sugar Mill dalen. Här äter vi även lunch.

Under dagen besöker vi även byn Sancti Spiritus där vi får en citytur i byn som upptäcktes av spanjorerna. Vi fortsätter sedan resan mot kusten till byn Cayo Santa Maria där vi checkar in på vårt fina hotell, här kommer vi tillbringa 4 nätter. Nu får vi chansen att under 3 dagar smälta alla intryck från rundresan och bara koppla av. På hotellet ingår alla måltider och drycker (all inclusive).

Dag 7-9 Total avkoppling på hotellet

Nu har vi hela 3 dagar på oss att bara ta det lugnt och njuta av hotellets faciliteter och den underbara sandstranden med det turkosblåa havet.

Dag 10 Cayo Santa Maria-Havanna

Vi checkar ut från hotellet och idag beger vi oss tillbaka mot Havanna. Dagens första stopp gör vi i den charmfulla kolonialstaden Remedios där vi besöker muséet Las Parrandas. Parrandas är en högtid och festival med musik, dans och tävlingar mellan olika stadsdelar och museet visar fotografier, dräkter och skisser för att skildra festivalen i dåtid och nutid.

Därefter besöker vi ett gammalt sockerbruk och åker med ånglok från 1800-talet. Här får vi även komma till stora källare där man lagrade rom. Vi äter lunch på en lokal restaurang. Vi fortsätter färden till Santa Clara där vi besöker Che Guevaras Mausoleum och monument och hör mer om den seger han gav åt rebellerna under den kubanska revolutionen.

Sent på eftermiddagen anländer vi till Havanna och på kvällen väntar en gemensam avslutningsmiddag på Café Taberna där vi får avnjuta traditionell kubansk musik. En härlig avslutning på denna fantastiksa resa.

Dag 11 Hemresa

Vi checkar ut från hotellet under förmiddagen och transfern till flygplasten i Havanna avgår efter lunch. Hemresa till Skandinavien via Amsterdam.

Dag 12 Hemkomst

Efter byte av flyg i Amsterdam anländer vi till Skandinavien under eftermiddagen.

Prisdetaljer

Detta ingår i priset

 • Samtliga flygresor reguljärt flyg med KLM/Air France via Amsterdam/Paris från Stockholm och Köpenhamn tur och retur enligt programmet.
 • Alla transporter, rundturer, guidningar, båtturer och entréer enligt dagsprogram­met.
 • Alla flygplatsskatter, väg­skatter och andra skatter.
 • Del i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC på hotell/pensionat. Se särskild hotellinformation.
 • Måltider. I programmet anges måltiderna med F = Frukost, L = Lunch, M = Middag.
 • Servicekostnader, bagagekostnader och drickspengar inom ramen för programmet.
 • Svensk reseledning under hela resan samt assistans av lokala guider under utfärder och sightseeingturer.
 • Informationspaket.
 • Visum ingår.

Tillägg

 • Reseförsäkring.
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
 • Personliga utgifter under resan såsom måltidsdryck, tvätt m.m. samt dricks i sam­band med detta.
 • Enkelrum 4.300 kr (begränsat antal)
 • Avresa från Göteborg – kontakta oss