Musik- och kulturresa till
Island med Tidningen Vi

Följ med och upplev Island – ett land som berör alla dina sinnen!

Island bjuder på en omväxlande, dramatisk och till största delen orörd natur. Glaciärer, varma källor och mäktiga vattenfall gör vistelsen till en unik upplevelse med minnen för livet. Reykjavik bubblar av liv och ”energi” och här finns en spännande blandning av kulturevenemang, bra restauranger och shopping.

Under våra dagar kommer vi att besöka stadens nya operahus, ”Harpa”, och lyssna till Islands symfoniorkester och se föreställningen ”How to become Icelandic in 60 min.

Harpa är ett fascinerande konsert- och operakomplex som officiellt invigdes i augusti 2011. Fasaden är uppbyggd i både två- och tredimensionell geometrisk design och materialet är taget från kristalliserade vulkaniska basaltpelare. Konserthallens akustik är konstruerad och utförd för att skapa en konserthall av yppersta världsklass.

Vi gör en dagstur till natursköna västra Island och bekantar oss där med det nya muséet Landnámssetur som ger oss en intressant bild från tiden då Island befolkades. Vidare gör vi en heldagstur kallad ”Den gyllene cirkeln”, en utflykt till några av de naturens underverk som Island är känt för, dessutom besöker vi nobelpristagaren Halldór Laxness f.d hem, som idag är ett museum.

 

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Avresa från Stockholm alt. Köpenhamn

Ankomst under eftermiddagen till Keflavik flygplats som ligger 45 km sydväst om Reykjavik. Vid flygplatsen möter svensktalande färdledare för transfer in till Reykjavik.
På vägen in till huvudstaden stannar vi vid det varma badet ”Blå Lagunen”. Blå Lagunen är internationellt känd för sitt varma och mineralrika vatten. Det är en speciell upplevelse att sitta mitt i det turkosgröna vattnet omgiven av lava och karg natur. Lagunen håller ca 36-39 grader. Inträde, handdukar och förfriskningar vid badet ingår i resan.
Efter badet blir det gemensam middag på Restaurang Lava. Efter middagen fortsätter vi till Reykjavik. Resan tar ca 50 minuter och under tiden berättar vår guide om Islandshistoria.
Vid ankomsten till Reykjavik checkar vi in på
Arnarhvoll, centralt beläget i Reykjavik, med ca. 5 min promenad till konsert- och operahuset.
Gemensam middag på hotellet

Dag 2 Stadsrundtur och konsertkväll med Islands symfoniorkester

Efter frukost möter vår guide Fridrik upp med buss vid vårt hotell för vår stadsrundtur under vilken vi kommer att besöka både Reykjaviks historiska och moderna delar.
Reykjavik är en av de minsta huvudstäderna i världen och världens nordligaste huvudstad. Men trots sin litenhet och avlägsenhet har dess smakfulla arkitektur och bildkonst lånat impulser och influenser från världens alla hörn. Vi kommer att se både de äldre och de modernare stadsdelarna och varvar detta med den spännande vikingahistorien.
Några av resans höjdpunkter är Hallgrimskyrkan och Perlan. Vi passerar presidentresidenset och besöker Nordens Hus, en kulturinstitution som motiverar och stärker kulturella kontakter mellan Island och de övriga nordiska länderna. Nordens Hus står för en mängd kulturevenemang och utställningar och driver även ett bibliotek samt informationstjänsten ”Norden i Fokus”.
Stadsrundturen avslutas med en intressant visning av konsert- och operahuset ”Harpa”.
Eftermiddagen står till eget förfogande för att upptäcka Reykjavik. Kanske lockar shopping i Kringlan eller på Laugavegurgatan, bad i badhus, hantverk eller gallerier. Vår guide ger goda tips och råd.
Tidig kväll möter vår guide möter upp vid hotellet för promenad till kvällens konsert med Islands symfoniorkester i ”Harpa”. Efter konserten serveras snittar och ett glas vin/öl i restaurang Smurstödin i Harpa.

Dag 3 Heldagstur till Borgarfjördur

Under denna dag får vi njuta av västra Islands vackra natur och vi kommer att bl a besöka den varma källan Deildartunguhver samt det intressanta muséet Landnámssetur i Borgarnes, tveklöst ett av Islands mest välgjorda och ambitiösa museer. Här finns två högsklassiska utställningar, en som fokuserar på tiden när Island befolkades och svårigheterna som bosättarna ställdes inför och en som ägnar sig åt Egil Skallagrimsson, huvudpersonen i en av de mest lästa och omtyckta Islandssagorna.
Vidare besöker vi den plats där Snorri Sturlusons gård en gång fanns. Snorri Sturluson var en isländsk hövding, författare och skald som levde på 1100-talet. I denna trakt får vi också bekanta oss med flera av de isländska sagornas historiska platser. Här bodde hövdingen och skalden Egil Skallagrimsson som levde på 900-talet. Om dåd och diktning handlar Egil Skallagrimssons saga, vilken är en av de mest framstående och längsta av de isländska släktsagorna. Den kan vara skriven av Snorri Sturluson, som var släkt med Egil Skallagrimsson.
Vi återvänder till Reykjavik via en tunnel under Hvalfjorden.
Gemensam lunch.
Kvällen fri för egna intressen.

Dag 4 Den gyllene cirkeln och föreställningen ”How to become Icelandic in 60 min

Vi gör en heldagsutflykt med buss till några av de naturens underverk som Island är känt för. Vi besöker Halldór Laxness-museet, hans f.d. hem Gljufrasteinn, en multimedial upplevelse som beskriver Nobelpristagaren Halldór Laxness´ (1902-1998) liv och arbete. Hans engagemang i ett händelserikt århundrade skapade känslor och Laxness beskrivs som Europas siste nationalskald. Museet ligger i det hus som Laxness och hans familj bodde i under mer än femtio år och möblemanget är lämnat som det var då, när hans familj sålde huset till den isländska staten. Här har man antagit utmaningen att berätta Laxness historia på ett intressant sätt för alla, såväl de som känner honom väl, som de helt okunniga.
Vi fortsätter till Thingvellir, ”tingsslätten”, där alla för nationen viktiga beslut tagits från 930 till 1798. Idag är detta ett av Unescos världsarv men även en nationalpark på grund av sin sköna natur och sitt läge mitt emellan två kontinentalplattor.
Naturens krafter på Island är verkligen påtagliga på ett mycket speciellt sätt och efter besöket på Thingvellir fortsätter vi till Gullfoss och de varma källorna i Geysir-området.
Vi äter en gemensam lunch under dagen.
Tidig kväll möter vår guide upp vid hotellet för gemensam middag på hotellets restaurang
Efter middagen går vi till Harpa och ser kvällens föreställning av ”How to become Icelandic in 60 min”
Efter föreställningen åter till hotellet på egen hand.

Dag 5 Hemresa

Förmiddagen fri för egna strövtåg. Buss hämtar vid hotellet kl. 13.30 för avresa till flygplatsen.

Prisdetaljer

Detta ingår i priset

 • Samtliga flygresor reguljärt flyg från Stockholm eller Köpenhamn och retur enligt programmet.
 • Alla transporter, rundturer, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met.
 • Alla flygplatsskatter, väg­skatter och andra skatter.
 • Del i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC på bra hotell. Se särskild hotellinformation.
 • Måltider. I programmet anges måltiderna med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag.
 • Servicekostnader och drickspengar inom ramen för programmet.
 • Svensk reseledning under hela resan samt assistans av lokala guider under utfärder och sightseeingturer.
 • Informationspaket.

Tillägg

 • Reseförsäkring.
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris.
 • Personliga utgifter under resan såsom måltidsdryck samt dricks.
 • Enkelrum 4.000 kr (begränsat antal).
 • Avresa från Göteborg – kontakta oss.