Operakvällar i Venedig och Verona

En resa i det underbara landskapet Venetien med sina magnifika städer, Venedig och Verona. Italien, operans vagga och krönt med sina kända kompositörer såsom Puccini, Donizetti, Rossini och Verdi, kan erbjuda det mesta för finsmakare. Mästerverken som dessa artister komponerade bejublas världen över sedan århundranden fram till våra dagar då de är lika aktuella och levande som när de skrevs.

Under denna resa kommer vi att få njuta av både Rossini och Verdi med Rossini’s Barberaren i Sevilla i Venedig samt Verdi’s Aida i Verona. Dessutom kommer vi att bländas av sevärdheterna i dessa båda konststäder med alla sina monument, palats och charmerande gator och torg.

Teatro La Fenice i Venedig uppfördes på 1790-talet men den första konstruktionen förstördes av en brand på 1830-talet men byggdes upp ganska snabbt. Dessvärre så var inte teaterns olyckor förbi och 1996 brann den ner igen samt återinvigdes år 2003 med Riccardo Muti som dirigent. Här har många stjärnor glimmrat och Giuseppe Verdi skrev hela 5 operor såsom La Traviata och Simon Boccanegra till La Fenice samt flera av Rossini’s verk skrev till denna teater, såsom Tancredi och Sigismondo.

Arenan i Verona, denna ärevördiga teater, ca 2000 år gammal – öppnade sina portar för första gången i operasammanhang år 1913 i samband med 100-års jubileet av Verdis födelse och även den gången handlade det om Aida.

Många människor från alla världen hörn har haft möjlighet att få uppleva en förtrollande föreställning i den varma sommarnatten och många andra kommer att få uppleva denna atmosfär med underbara toner som flödar över de antika murarna.

Venetien med sin vackra och omväxlande natur samt goda mat inspirerar till en intressant och harmonisk resa för alla smaker, blandat med tid på egen hand i både Venedig och Verona.

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Sverige - Italien

Ankomst till Venedigs flygplats på eftermiddagen där vår reseledare möter och med privat båt åker vi till hotellet i centrum av staden.

Några timmar till eget förfogande före vi möts och promenerar till restaurangen där vi ska äta middag.

Dag 2 Venedig och La Fenice

Venedig är en unik stad, ofta kallad för en sagostad på vatten. I tidernas begynnelse var Venedig endast en fiskarby men med dess strategiska läge utvecklades den sedemera till en av de viktigaste handelsstäderna i Europa.

Lagunen som är sammanbunden med kanalerna har givit staden sitt utseende och här använder man sig av ”Vaporetto” – kanalbåt istället för buss. Venedigs gator i historiska centrum förbinds av en mängd broar som människor har gått på sedan hundratals år och man har känslan av att befinna sig i ett öppet museum. Dock är broarna ett ”nytt” påfund då de första anlades runt 1000-talet och därföre hade alla sina båtar för att förflytta sig.

De vackert dekorerade palatsen som uppfördes av stadens adelsfamiljer från 1300-talet och framåt skvallrar om dess svunna storhetstid. Under medeltiden och renässansen levde man ett liv i lyx och flärd då mottagningarna i palatsen avlöste varandra och många kända personer tillbringade längre tider i Venedig såsom artister och musiker.

Under vår sightseeing till fots med lokalguide kommer vi att göra en historisk vandring förbi platser såsom Markusplatsen – Piazza San Marco – som Napoleon kallade för Europas vackraste salong. Torget med sina skyddande arkader kantas av eleganta caféer och butiker men framförallt byns mest kända byggnader, Dogepalatset och Basilica San Marco.

Vi ser dessa magnifika byggnadsverk utifrån och Basilica di San Marco är ett av de mest praktfulla kristna tempel som har byggts med sin fasad dekorerad med byzantinska guldmosaiker.

Efter avslutad sightseeing äter vi en god lunch tillsammans. Eftermiddagen till egen disposition och i god tid promenerar vi till La Fenice där Barberaren i Sevilla står på programmet som hade premiär i Rom på Teatro Argentina år 1816. Barberaren i Sevilla kan betecknas som en lättsam opera utan död och stor dramatik.

Greve Almaviva har efter ett liv i sus och dus funnit den sanna kärleken – Rosina. De har endast möts en gång, dock aldrig talat med varandra – men det var »kärlek vid första ögonkastet«. Almaviva har sedan dess gjort upprepade försök att komma i kontakt med Rosina men hon hålls fången av doktor Bartolo, hennes förmyndare, som själv är förälskad i henne. Greven får då hjälp av Figaro, barberare i Sevilla som tillsammans med greven gör en plan hur han ska vinna Rosinas hjärta.

Almaviva förkläder sig till den fattige studenten Lindoro, sedan till en dragon och till sist Rosina’s nya sånglärare.

Doktor Bartolo som är en listig person och driven av kärleken till Rosina, anar han ugglor i mossen och avslöjar Almaviva i alla hans förskepnader samt gör allt för att baktala honom till Rosina. Han lyckas så bra med detta så Rosina till slut accepterar att gifta sig med honom.

Dock har inte Greve Almaviva och Figaro sagt sitt sista ord och under en natt med ett häftigt oväder och allmänt tumult lyckas de ta sig in i Bartolo’s hus och möta Rosina. Almaviva avslöjar sina förklädnader och berättar vem han egentligen är samt att han hade förklätt sig i sin iver att nå fram till hennes kärlek. Rosina inser då att det är Almaviva som hon älskar och de undertecknar genast ett äktenskapskontrakt, bevittnat av Barberan i Sevilla – Figaro.

Doktor Bartolo är tvungen att ”lägga ner sina vapen” och acceptera att Rosina inte blir hans hustru men han blir inte lottlös utan får behålla hennes hemgift.

En tanke – undrar just om Doktor Bartolo var mest förälskad i Rosina eller i hennes hemgift?

Dag 3 Venedig

Idag ska vi se lite mera av Venedig och vi beger oss till Scuola di San Rocco där konst, kultur och helighet möter varandra.

La Scuola Grande di San Rocco är ett bröderskap grundat i slutet av 1400-talet och bestod av välbärgade personer med religös inriktning som ägnade sig åt välgörenhet.

Man vördade djupt helgonet San Rocco vars reliker tillhörde brödraskapet från det att det skapades.

Med frikostiga gåvor från medlemmarna blev tillväxten mycket stark och och kom att bli det rikaste skolan för mindre lyckligt lottade, i hela staden. I och med deras stora rikedomar så beslöt man att uppföra ett nytt palats och man gav i uppdrag till Tintoretto att dekorera väggarna med episoder från det Gamla och Nya Testamentet.

San Rocco är den enda av de antika skolorna som överlevde sjörepublikens fall i slutet av 1700-talet.

Förutom Tintoretto’s verk får vi skåda andra av både Tiziano, Giorgione och Tiepoli och inte minst beundra de vackra salarna.

Vi ska även besöka Venedigs största kyrka Basilica dei Frari som byggdes mellan 1300-1400-talet i venetiansk gotik. I kyrkan finns hela 17 altare samt bevarar den magnifika konstverk av t.ex. Tiziano som även är begravd här. Dessutom utsökta träarbeten och vackra marmorstatyer.

Vi skiljs åt samt lunch och eftermiddagen till egen disposition. På kvällen möts vi för gemensam middag.

Dag 4 Venedig - Verona

Efter frukost hämtar en privat båt oss som tar oss till Tronchetto där vi stiger upp i bussen för att bege oss till byn Fratte Polesine och ett av Arkitekten Andrea Palladio’s praktfulla mästerverk, Villa Badoer sedan mitten av 1500-talet.

Denna villa är en fröjd av stil och elegans som varje år lockar besökare från hela världen som alla blir lika hänförda över att i verkligheten få se denna magnifika byggnad ritad av Il Maestro Andrea di Pietro dalla Gondola – känd som Palladio.

Vi gör en guidad tur i villan och så beger vi oss till en närliggande restaurang och äter en god lunch.

Under eftermiddagen anländer vi till Verona där vi checkar in på vårt centralt belägna hotell.
Resten av dagen till egen disposition.

Dag 5 Verona och Arenan

I behaglig tid efter frukost beger vi oss till fots iväg på en innehållsrik sightseeing med en engelsktalande lokalguide som visar oss några av stadens sevärdheter i dess historiska centrum. Vackra palats från medeltiden och renässansen, Arenan från romartiden som är belägen på huvudtorget Piazza Brà där livet brusar nästan hela dygnet under sommaren. Verona är ju Romeo och Julias stad och vi går förbi balkongen under vilken Romeo stod för att få en skymt av sin älskade Julia.

Det vackra torget Piazza delle Erbe som var grönsakstorg under medeltiden samt byggnader som vittnar om stadens storhetstid på 1200- och 1300-talet.

Lunch och eftermiddagen på egen hand.

Tidig gemensam middag före vi promenerar till Arenan och nu väntar oss en praktkväll i sällskap av Verdi och hans mästerverk – Aida.

Denna opera komponerades på uppdrag av Egyptens vicekung Ismail Pascià när Suezkanalen skulle invigas och premiären uppfördes 1871 på Kairos Opera med både italiensk dirigent och italienska sångare och premiären i Italien begicks året därpå i Milano på Teatro alla Scala.

Handlingen utspelas i Egypten på faraonernas tid och handlar om ett klassiskt triangeldrama med förbjuden kärlek och mycket dramatik. Operan kom senare att bli en symbol för frihet i Italien under fascisteopoken och uppförs varje sommar i Verona.

Vi promenerar tillbaks till hotellet och lite senare vaggas vi till sömn av de ljuva tonerna som fortfarande ljuder i våra öron!

Dag 6 Ledig dag och middag

Efter intensiva och innehålllsrika dagar har vi möjlighet att utforska Verona med omnejd på egen hand och kanske någon vill ta en tur till Gardasjön för ett svalkande bad och en båttur. Från Verona går det tåg hela dagen till t.ex Desenzano del Garda och resan tar max 30 minuter.

En annan uppskattad aktivitet är att ta sightseeing bussen Hop On Hop Off som t.ex. stannar vid den vackra trädgården Giardini Giusti som anlades på 1400-talet av familjen Giusti som är ett känt namn i Verona. Här har många personligheter sedan svunnen tid flanerat och njutit av skönheten, såsom Goethe, Mozart och Kejsar Frans Josef av Österrike.

Framåt kvällen samlas vi i hotellets bar och tar ett glas Prosecco samt promenerar vi sedan till vår middagsrestaurang.

Dag 7 Italien - Sverige

Så har dagen kommit då vi lämnar Verona och Italien och säkert är ni fyllda av intryck från alla upplevelser i Venetien.

I god tid beger vi oss till flygplatsen i Venedig och flygavgången är beräknad till kl 14.05.

Prisdetaljer

Detta ingår i priset

 • Flygresor med Norwegian/SAS från Stockholm och retur enligt programmet.
 • Alla transfers med buss och båt, rundturer, guidningar och entréer enligt dagsprogra­mmet, även bagagehantering.
 • Alla flygplatsskatter, väg­skatter och andra skatter.
 • Del i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC.
  Se särskild hotellinformation.
 • Måltider, frukostbuffet och 6 måltider med måltidsdryck. I programmet anges måltiderna med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag.
 • Servicekostnader inom ramen för gruppens gemensamma program.
 • Svensk färdledning av Catharina Månsson Gallone under hela resan samt lokala guider i Verona och Venedig.
 • Informationspaket

Tillägg

 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris.
 • Personliga utgifter under resan samt dricks i samband med detta.
 • Enkelrum 5.700 kr (begränsat antal)