Det sköna och sagolika Sicilien

Sicilien är den största ön inom Italiens territorium och även Europas största, men ibland har man känslan av att den är ett land för sig – så annorlunda från fastlandet med sina tusenåriga traditioner och med sin blandade befolkning.

Här har muslimer, fransmän och spanjorer regerat och alla har lämnat spår av sin kultur. Sicilien har allt – underbara stränder, vacker natur, kultur, ekogastronomi och magnifika trädgårdar och parker.

Vi upplever byar där det verkar som om livet har stått stilla och där man fortfarande lever på ett synnerligen genuint sätt, utan stress från den moderna omvärlden. Klimatet är ett av de bästa runt Medelhavet och vid denna tid på året kan man vanligtvis fortfarande njuta av behagligt väder som är perfekt för vår resa.

Under denna vecka kommer vi att få insupa många intryck och säkert bli betagna av denna ö som har besjungits och diktats om sedan urminnes tider.

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Sverige – Catania

Ankomst till Catania kl 11.55 med Norwegian, där vår färdledare Ki Månsson möter upp. Transfer till Palermo vilket är en resväg på circa 3 timmar. Vi gör ett uppehåll  utmed motorvägen där vi kan få något lätt att äta.

Väl framme i Palermo checkar vi in på vårt centralt belägna hotell Grand Hotel et des Palmes med gångavstånd till de flesta sevärdheterna. Vi får en stund för avkoppling varefter vi gör en kort promenad i kvarteret innan vi träffas för en välkomstdrink samt gemensam middag på hotellet.

Dag 2 Palermo

Efter frukost startar vi vår spännande dag tillsammans med vår engelsktalande lokalguide som ska visa oss Palermo som är öns största stad och grundades redan på 600-talet f.Kr. av fenicierna. Staden har ett mycket rikt kulturellt utbud och vi får ett axplock under dagen.

Vi kommer bland annat  att se Cappella Palatina som är inrymt i Palazzo Reale och som är ett av stadens mest besökta monument med blandad arkitektur. Kapellet uppfördes på 1100-talet av den dåvarande normandiske kungen Ruggero II och blev familjens privata kapell.

Katedralen byggdes på 1100-talet och har genomgått ett stort antal restaureringar under de gångna århundradena och de som vid tidpunkten för varje restaurering härskade i staden satte sin prägel med olika stilar.

Vi passerar förbi majestätiska palats i stadens historiska centrum med vackra fasader från olika tidsepoker och vår guide berättar om deras historia och härkomst.

Alla dessa imponerande byggnadsverk skvallrar om Siciliens storhetstid och vi får skatta oss lyckliga att vi än idag efter många hundra år har möjlighet att njuta av deras skönhet.

Med buss åker vi sedan till Monreale med sin domkyrka, även denna uppförd på 1100-talet och känd för sina otroligt vackra mosaiker och sin hänförande klostergård.

Från bussen kommer vi även att se andra delar av staden som hamnområdet där en mycket prydlig strandpromenad har anlagts till palermitanarnas glädje.

Gemensam lunch under dagen.

Resten av dagen till eget förfogande och kanske lockar ett besök till marknaden San Lorenzo Mercato.

Här finns allt som Sicilien kan erbjuda i form av gastronomiska läckerheter och ett stort antal producenter av frukt, grönsaker och kött m.m. samlas nästan dagligen för att serva de palermitanska husmödrarna. Underbara färgkombinationer som även är en njutning för ögat.

För den som vill uppleva ett av stadens pompösa och eleganta adelspalats så öppnar familjen Mirabella Pecorara portarna till sitt Palazzo Villafranca för en visning av palatsets vackraste salar samt med efterföljande apertive.

Palermo har ett stort antal adelspalats men det är få som fortfarande är privatägda som Palazzo Villafranca.

Vid intresse vänligen anmäl er vid bokningstillfället, pris SEK 490:-

Dag 3 Mothia – Erice – Segesta

Idag gör vi en heldagsutflykt till den västra delen av Sicilien där vi i trakten av staden Trapani kommer att se hur man utvinner salt ur havet i så kallade saliner. Landskapet är mycket naturskönt med gamla väderkvarnar från 1400-1500-talet som höjer sig över slättlandet.

Vi stannar i byn Mothia och här ska vi se lite närmare på framställningen av salt som förstås är ett mycket antikt hantverk. Dessa saliner omnämns i skrift i slutet av 1000-talet under det Normandiska styret men man vet att de första bassängerna anlades för ca 3000 år sedan av Fenicierna som bosatte sig i denna trakt på 900-talet f.Kr. Den lilla ön som vi kan skymta från land vid klart väder anses som vaggan till de feniciska och puniska bosättningarna i denna trakt och här finns tydliga spår efter dessa folkslag.

I det lilla muséet inrymt i en av väderkvarnarna får vi en presentation i form av en kortfilm om framställningen av saltet och därefter gör vi en promenad bland bassängerna för att få direktkontakt med denna så väldigt viktiga handelsvara sedan tusentals år.

Vi följer kusten ett stycke och kör mot byn Trapani. På en klippa ovanför Trapani ligger den pittoreska byn Erice med sin trånga gränder och vackra torg. Erice är en antik stad med anor från fenicier och greker och är omgärdad av murar med inbyggda vakttorn.

Här bodde folkslaget Elimi som kom till denna trakt i slutet av 1200-talet f.Kr. Man har aldrig lyckats att utreda deras härkomst men någon påstår att de kom från Troia.

Om stadens murar kunde tala så skulle de berätta om alla folkslag som har passerat, erövrat, skövlat och uppfört – efter Elimi och fenicier kom sedan kartager, muslimer och romare samt många andra tills Italien enades i mitten av 1800-talet!

Här ska vi äta en god gemensam lunch och ha lite tid på egen hand.

På återvägen till Palermo stannar vi till i Segesta för att se det välbevarade doriska templet från 430 f.Kr. Segesta anses vara den viktigaste staden som bebotts av Elimi och anlades med stark påverkan av grekisk arkitektur. Den lär ha blivit en så viktig och mäktig stad att man lyckades att involvera både Aten och Kartago i den sekellånga fientligheten till den närliggande staden Selinunte.

Under lång tid var man övertygad om att Segesta övergavs efter vandalernas invasion på 500-talet e.Kr. men nyligen har man funnit rester från den muslimska tiden.

Efter en spännande visning i Segesta återvänder vi till Palermo och kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 4 Palermo – Tenuta Regaliali – Agrigento

Vi lämnar Palermo i behaglig tid och styr kosan mot Agrigento och på vägen dit ska vi besöka den berömda vingården Tenuta Regaliali som ägs av den antika grevefamiljen Tasca d’Almerita.

Detta antika feodalområde i det centrala Sicilien har alltid varit känt för sin bördighet och för sina utsökta jordbruksprodukter. Tenuta Regaliali är en klassisk siciliansk gård som breder ut sig på 520 hektar och är en egendom där man sedan många år har odlat säd, fött upp boskap samt har man producerat olivolja och vin och alla dessa produkter hänger samman på ett harmoniskt sätt. Vinproduktionen är sedan många år den huvudsakliga sysselsättningen och upptar drygt hälften av den brukade arealen men man har förstås behållit de övriga traditionella odlingarna.

Efter en intressant rundvandring på gården kommer vi att äta en god lantlig gemensam lunch på gården.

Lite senare på eftermiddagen anländer vi till Agrigento där vi checkar in på vårt hotell och om vädret tillåter så kan det säkert vara skönt med ett dopp i hotellets pool.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 5 Tempeldalen i Agrigento – Syrakusa

Akragas hette dagens Agrigento vid sitt grundande på 500-talet f.Kr. av den antagligen sista grekiska kolonin på Sicilien. Många lovsjöng denna stad och enligt den grekiske diktaren Pinadros var staden ”vackrast av allt på jorden”.

Valle dei Templi – tempeldalen – är belägen mellan den vita staden på kullarna och det blå Medelhavet. Dess tempel byggda i en guldgul sten som bröts i området var en gång täckta med stuck och delvis målade i klara färger och man kan ännu idag ana dess forna skönhet.

Vi promenerar i detta fascinerande område med rester av de tempel som tillägnades olika gudar, såsom Zeus och Herkules samt besöker det arkeologiska muséet.

Innan vi lämnar Agrigento finns tid att äta en lätt lunch på egen hand.

Färden går vidare till Syrakusa där vi beräknar vara framme under sen eftermiddag.

Vid ankomsten till Syrakusa och ön Ortigia möts vi av bagagebärare som tar vårt bagage till hotellet medan vi promenerar vilket tar ca 10 min.

Incheckning på vårt hotell och beroende på ankomsttiden så kan det eventuellt finnas tid att göra en svalkande båttur på 1 timma. Båtarna utgår ifrån Ponte S. Lucia-Riva Garibaldi som ligger några få minuters promenad från hotellet.

Gemensam middag på hotellet.

Dag 6 Syrakusa & lantlunch

Idag ska vi se lite av Syrakusa med engelsktalande lokalguide som kommer att berätta om dess intressanta historia. Vi börjar med att besöka Domkyrkan som ligger helt nära vårt hotell och här finns Santa Lucias reliker bevarade.

Santa Lucia föddes här på 200-talet i en välbärgad familj samt dog martyrdöden i början av 300-talet.

Santa Lucia är förstås stadens skyddshelgon och den 13 december firas hon med processioner och andra evenemang.

Staden var en mäktig grekisk koloni som växte upp under 700 f.Kr. och här föddes matematikern och fysikern Archimedes i slutet av 280-talet f.Kr. Han fick i uppdrag av den dåvarande kungen att konstruera och tillverka vapen när Syrakusa gick in i krig med romarna.

År 1693 drabbades Syrakusa av en kraftig jordbävning och många av de dåvarande byggnaderna totalförstördes, med andra ord, den arkitektur som ses idag är i första hand barock och renässans.

Det arkeologiska området vid Neapolis – den nya staden – omfattar bl.a. en romersk amfiteater och de antika stenbrotten – Le Latomie – med idag subtropisk vegetation.

Den grekiska teatern är en av de största från antiken med plats för ca 15.000 åskådare.

Vi gör en intressant rundvandring i utgrävningsområdet och därefter beger vi oss till Azienda Agrituristica Case Damma som är omgiven av citron- och apelsinodlingar.

Det handlar om en genuin siciliansk gård, masseria, där byggnaderna ligger runt en gård som ett fort.

Här bjuds vi på en härlig gemensam lantlunch tillagad på gårdens egna produkter.

När vi återvänder till Syrakusa avslutar vi vår barockdag med att att besöka kyrkan Chiesa di Santa Lucia in Badia som förvarar Caravaggios målning “Il Seppellimento di Santa Lucia”.

Resten av dagen till egen disposition.

Dag 7 Barocken på Sicilien

Barocken introducerades på Sicilien under 1500-talet av de spanska erövrarna men efter två förödande jordbävningar under 1600-talet i området Val di Noto där vi befinner oss uppfördes de barockbyggnader som vi kan beundra idag.

Kanske var det många som rynkade lite på näsan åt denna stil som var både tung, pompös och överväldigande!

Typiskt för denna epok var att man ville bygga stora imponerande byggnader för att visa sin makt. Husfasader var ofta böljande för att förstärka kontrasten mellan ljus och skugga och pelare uppfördes både i fasader och i interiörer.

Förutom byggnader så anlade man magnifika trappavsatser som ledde upp till kyrkor och palats vilka kantades av statyer och vackra räcken.

Sedan 2002 ingår Val di Noto i Unescos världsarv och idag ska vi se några av dessa byggnadsverk i städerna Noto och Modica.

Vi kommer även att ha tid att smaka på choklad som är Modica’s specialitet samt äta en lättare gemensam lunch kombinerad med vinprovning.

På väg tillbaka till Syrakusa kör vi förbi kuststaden Santa Croce di Camerina. Här finns huset som den berömde Commissario Montalbano från den populära TV-serien bor i.

På kvällen gemensam middag på restaurang.

Dag 8 Catania – Sverige

I behaglig tid efter frukost beger vi oss till flygplatsen i Catania och flyget beräknas avgå kl 13.00.

Prisdetaljer

Detta ingår i priset

 • Samtliga flygresor reguljärt flyg från Stockholm och retur enligt programmet.
 • Alla transporter, rundturer, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met.
 • Alla flygplatsskatter, väg­skatter och andra skatter.
 • Del i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC. Se särskild hotellinformation.
 • Måltider. 7 måltider med måltidsdryck. I programmet anges måltiderna med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag.
 • Servicekostnader och drickspengar inom ramen för programmet.
 • Svensk reseledning under hela resan samt assistans av lokala guider under utfärder och sightseeingturer.
 • Informationspaket.

Tillägg

 • Reseförsäkring.
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris.
 • Enkelrum 2.500 kr (begränsat antal).
 • Avresa från Köpenhamn och Göteborg – kontakta oss.