Solens mat i genuina Toscana med Bo Hagström

 

Toscana är ett av italiens mest kända landskap både genom sitt  kulturarv och inte minst genom maten och vinet som alltid har varit en mycket viktig ingrediens i det dagliga livet här.

Vår resa kommer att ägnas åt det genuina Toscana bortom allfartsvägarna och vi kommer att dela upp vårt boende mellan den lilla staden Montevarchi i Arezzo-provisen samt Orbetello belägen i det vackra området Argentario vid kusten i Grosseto-provinsen.

Toscana är för Bo Hagström essensen av ”det goda Italien”.

– ”Här har man bevarat sina traditioner på ett unikt sätt och historien är hela tiden närvarande, både i miljön och på matbordet. Människorna är stolta över sitt arv och många av Toscanas rätter från det gamla bondeköket har blivit världsberömda specialiteter”, säger Bo.

Precis som i mina teveprogram ”Solens mat” vill jag visa den genuina landsbygden där människorna är stolta över sitt bröd och sin jord. När vi sätter oss ner vid bondens bord och äter en äkta toskansk måltid talar historien till oss och vi förstår att mat och kulturarv går hand i hand.

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Avresa

Ankomst Florens vid lunchtid  där vår reseledare Lena Marie Larsson väntar och med buss reser vi till Montevarchi beläget ca 60 km söder om Florens och checkar in på Hotel Valdarno.
Före middagen samlas vi i hotellets lobbybar för en välkomstdrink. Därefter sätter vi oss till bords på restaurang Castelluccio där det dukas upp en festlig toscansk meny.

Dag 2 Certaldo – Radda in Chianti

Idag gör vi en heldagsutflykt till ett av Toscanas många vackra områden. Vi besöker den lilla pittoreska byn Certaldo, belägen högt uppe på en höjd med hänförande utsikt över landskapet.

I Certaldo levde författaren Boccaccio sina sista år och här finns välbevarade byggnader från medeltid och renässans. I de små affärerna hittar man Certaldos berömda rödlöksmarmelad.
Efter besöket i Certaldo beger vi oss till gården Agriturismo Tre Stelle, belägen mellan Certaldo och San Gimignano. Vi blir mottagna av mamma Maria och hennes dotter Donatella, kända från Solens Mat. På det typiska toscanska långbordet dukar de upp en genuin lantlig lunch. Vi dricker gårdens egna viner med det flerfallet prisbelönta Ciliegiolo som höjdpunkt.

Under återresan mot Montevarchi stannar vi till i den medeltida staden Radda in Chianti och gör en kort promenad i de pittoreska gränderna.

Valfritt kvällsprogram.

Dag 3 Castelnuovo Berardenga – Monte San Savino

Vi spinner vidare på ämnet vin och idag ska vi besöka San Gusmé, borgen som är nästan helt intakt sedan medeltiden där vi stannar på förmiddagen för en kaffe eller ett glas vin.

I Castelnuovo Berardenga finns en av toscanas främsta vin-och olivoljeproducenter och det handlar om gården Fattoria Felsina där vi ska avsmaka både deras viner och olivolja.

En underbar lunch blir vi serverade på Ristorante Belvedere i Bano strax utanför Monte San Savino ..

Vi återvänder till Montevarchi och valfritt kvällsprogram

Dag 4 Chianti-Orbetello

Idag lämnar vi Montevarchi för den här gången och på väg till Orbetello ska vi besöka hjärtat av Chianti där man sedan urminnes tider producerar viner på alla gårdarna med sina prydliga vingårdar och de vackra cypresserna som fungerar som pelargång fram till respektive gård.

I byn Greve in Chianti ska vi sträcka på benen och på torget Piazza Matteotti hälsar vi på statyn av Giovanni da Verrazzano, den lokale äventyraren som upptäckte New Yorks hamn. Besök i Italiens äldsta charkuteriaffär Macelleria Falorni grundad år 1729. Vi provar några viner på torget med Falornis egna produkter.

I Panzano in Chianti  tittar vi in till Italiens mest kände slaktare Dario Cecchini där man bland annat kan köpa den typiska toskanska porchettakryddan vilda fänkålsblommor.

Dagens lunch intages på Trattoria Oltre il Giardino med terrass och fantastisk utsikt mot

Conca d´Oro – en dalgång med sin intensivt gröna växtlighet och vinrankor så lång ögat når.

Sen eftermiddag checkar vi in på det trevliga hotellet Relais San Biagio i Orbetello.
Vi samlas i hotellets bar och tar ett glas prosecco med tilltugg tillsammans och sedan är det valfritt kvällsprogram.

 

Dag 5 Marknad-Tenuta La Parrina-Magliani in Toscana

Dagen börjar med en promenad i Orbetello och vi besöker veckomarknaden som hålls varje lördag. Hit kommer man från gårdarna i trakten och det finns ett rikt utbud på genuina produkter i forma av frukt och grönsaker.

Vi befinner oss i området Maremma. Ett stycke in på förmiddagen beger vi oss till  en av de mest antika gårdarna i Maremma, Tenuta la Parrina. Gården är omgiven av vinrankor, olivlundar och lundar med fruktträd och på avstånd skymtar man havet.

Det handlar om en stor egendom och förutom vin, oliver och frukt så odlas grönsaker samt framställs ost. Alla dessa gudomliga råvaror används förstås i gårdens restaurang som serverar genuina måltider baserade i första hand på det som gården producerar.

Det kommer att bli en spännande dag med ost-och vinprovning samt en magnifik lunch och naturligtvis ska vi göra en rundtur på gården.

Gården uppfördes 1830 av den florentinske bankiren Michele Giuntini och idag ägs den av Markisinnan Franca Spinola som med kärlek och entusiasm driver gården.

Eftermiddagen tillbringas i Magliano in Toscana, en liten stad med anor sedan etruskernas tid. Samhället ligger uppe på en kulle med fin utsikt över landskapet och ut mot havet. Vi gör en promenad i dess pittoreska historiska centrum och slår oss kanske ner på en bar och fångar dagen i en helt vanlig liten toskansk by.

Kvällen till egen disposition i Orbetello.

Dag 6 Isola di Giglio

Efter frukost åker vi en kort sträcka med buss till Porto Santo Stefano där vi ska stiga ombord på en färja som tar oss till Isola di Giglio. Den lilla ön  som för några år sedan uppmärksammades i världspressen då ett passagerarfartyg gick på grund och sedan välte strax utanför öns hamn. Invånarna fick sedan leva med detta panorama under lång tid tills man kunde transportera bort det som återstod av fartyget.
Nu är detta ett minne blott och invånarna njuter åter av sin tillvaro i detta lilla paradis, vilket även vi kommer att göra idag. Vid framkomsten ska vi med buss och en engelsktalande guide göra en rundtur då vi passerar Giglio Castello med sitt befästningsverk sedan medeltiden samt Giglio Campese som har öns största strand.

Lunch på egen hand och kanske en stund vid stranden innan färjan tar oss tillbaks till Porto Santo Stefano med påföljande transfer till hotellet.

Det är sista kvällen i Toscana och vi kommer att avsluta vår vistelse med en strålande middag på Ristorante Caccia e Pesca i Orbetello med sin Chef Matteo som kommer att välja ut de bästa råvarorna för vår middag.

 

Dag 7 Hemresa

Med Solens Mat i sinnet lämnar vi Orbetello för att resa till flygplatsen i Rom.

 

 

Prisdetaljer

Allt detta ingår i priset:

 • Samtliga flygresor med reguljärt flyg från  Stockholm eller Köpenhamn och retur enligt programmet
 • Alla transporter, utfärder, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met
 • Alla flygplatsskatter, EU-moms och andra skatter
 • Inkvartering i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC
 • Måltidr enligt program  I programmet anges måltiderna med
  F = Frukost, L = Lunch, M = Middag.
 • Servicekostnader, bagagekostnader (bagagefrivikt 23 kg)
 • Svensk reseledning under hela resan samt assistans av lokala guider under utfärder och sightseeingturer
 • Informationspaket

Tillägg:

 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
 • Reseförsäkring
 • Enkelrumstillägg 2.750 kr (begränsat antal)