Upplev Jultraditioner och opera i Prag

Stenstaden Prag, Gyllene Prag, Prag – den magiska staden, de hundra spirornas stad, Prag – städernas moder.

Epiteten på staden Prag är många och var och en av dessa benämningar beskriver en del av stadens charm och skönhet. Kulturstaden Prag, som inte bombades sönder och samman under något av världskrigen, är fylld av intressant arkitektur och minnesmärken från olika epoker. Medeltid, barock och jugend samsas med varandra och ger staden dess speciella karaktär.

Strosa genom de vindlande gatorna och de många torgen, upplev det rika kulturutbudet och njut av en konsert i någon av stadens vackra kyrkor. Under advent präglas Prag av de speciella tjeckiska jultraditionerna.Julkrubbor, julkonserter, julmarknader, mat och dryck, allt bidrar till att höja stämningen under adventstiden. Under vår vistelse får vi ta del av stadens spännande historia, uppleva julstämningen från förr samt även besöka Prags Nationalteater och Ständernas Teater som under våra dagar ger Mozarts opera ”Trollflöjten”.

Stenstaden Prag, Gyllene Prag, Prag – den magiska staden,
de hundra spirornas stad, Prag – städernas moder.

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Ankomst till Prag. Guidad promenad i Stare Mesto, gamla stan, besök i Alfons Mucha-museet

Ankomst med Norwegian vid 14.20 tiden till Prags flygplats, där vår svensktalande guide Jaroslav Bojanovsky möter oss med skylt ”SvD Accent”, för transfer in till Prag och vårt hotell. Han kommer att vara med oss under hela resan.

Innan vi checkar in på hotellet kommer vi att bekanta oss med vissa delar av Prag och äta gemensam lunch. Vi rekommenderar bekväma promenadskor då stadens gator till största delen är belagda med gatsten. Vi gör en gemensam promenad i Gamla stan. Vi vandrar genom de vackra gränderna, stannar till på torget vid det astronomiska uret, Kruttornet och Medborgarhuset.

Prag fascinerar sina besökare med en rik blandning av byggnader i olika stilar. Här hittar vi byggnadsverk i gotik och renässans, sida vid sida med pompös barock och prunkande Art Nouveau. Staden, som klarat sig genom många krig, har kvar sin skönhet och originalitet. Många av de smågator i och omkring stora torget – Staromestske námesti – skulle kunna användas som kulisser i filmer från 1700-talet och fram till våra dagar.

Turen avslutas med besök i Alfons Mucha-museet. Alfons Mucha (1860-1939) var en hyllad tjeckisk Art Nouveau-konstnär som även tillbringade en hel del av sin livstid i Paris.
Han målade flera affischer och konstverk bl.a. för den franska skådespelerskan Sarah Bernhardt. 1910 återvände Alfons Mucha till Prag för att arbeta med nationella motiv och dessutom med att designa glas, frimärken, banksedlar och mycket annat.

Promenad åter till hotellet och därefter incheckning. Gemensam välkomstmiddag på hotellet.

Dag 2 Guidad promenadtur i slottsområdet, den vackra borgen Hradcany och Karlsbron. Operaföreställning ”Trollflöjten” på Ständernas teater

Vår buss och guide möter upp vid hotellet för transfer till slottsområdet och den vackra borgen Hradcany, de tjeckiska kungarnas herresäte, där vi lämnar vår buss för dagen. Härifrån bekantar vi oss med staden genom en stadspromenad. I slottsområdet ligger även Loretto, S:t Vituskatedralen, tjeckiska statens andliga symbol och Strahov-klostret från 1100-talet där den omtalade Silverbibeln och Djävulsbibeln förvarades. 1648 plundrades klostret och numera återfinns dessa biblar i Sverige efter att ha tagits som krigsbyte.

Vid 12-tiden stannar vi till för en lätt måltid, dagens soppa och en kaffe på Kafe Lobkowicz Palace.
Efter lunchen fortsätter vi rundturen i slottsområdet som så småningom avslutas med att vi tar oss ner till floden Vltava (Moldau) och över Karlsbron där vår guide lämnar oss för strövtåg på egen hand.

Tidig kväll möter vår guide upp vid hotellet för gemensam promenad till Ständernas Teater där man spelar Mozarts sista opera, Trollflöjten. Den framförs på tyska med textning på tjeckiska samt engelska.
Föreställningen varar i 2 timmar och 45 minuter med en paus på 20 minuter. Ett år efter premiären i Wien, spelades den här på Ständernas teater för första gången den 25 oktober 1792. Denna produktion är iscensatt av den berömda tjeckiska regissören Vladimír Moravek.

Promenad tillbaka till hotellet på egen hand.

Dag 3 Besök på Nationalteaterrn och Betlehemska Kapellet

Vår svensktalande guide möter oss i lobbyn efter frukost för gemensam promenad till Nationalteatern.
Byggandet av den nuvarande Nationalteatern (Národní divadlo) började 1868 och den 11 juni 1881 öppnades byggnaden officiellt av kronprins Rudolf av Österrike. Men byggnaden är också monument för den tjeckiska nationens vilja till egen nationell identitet och oberoende under det Habsburgska styret.

Byggnationen finansierades delvis genom insamlingar hos folket. Nationalteatern har tre konstnärliga ensembler – opera, balett och drama – vilka roterar sina föreställningar i Nationalteaterns historiska byggnad men här ingår även Ständernas teater och Koloweat-teatern. På repertoaren finns cirka 60 föreställningar.

Operorna är främst de klassiska. De mest populära är Dvoráks operor, Jaccobin och Rusalka, Verdis Rigoletto, Aida och La Traviata, Smetanas kompositioner och många, många fler. Balettrepertoaren inkluderar Mowghli av Svoboda, Romeo och Julia av Prokofjev, Carmen, Askungen och Tchaikovsky bara för att nämna några.Vi får en rundvandring på teatern och serveras ett glas mousserande vin. Turen avslutas vid 11.40-tiden varefter vi promenerar till vår lunchrestaurang för gemensam lunch.

Efter lunchen promenerar vi till Betlehemska Kapellet. Kapellet har en dyster historia som präglas av de många religiösa krig som påverkat både Prag och landet. Kyrkan grundades 1391 som en helig plats där gudstjänster kunde hållas på det tjeckiska språket.

Jan Hus, grundare av Hussite-rörelsen och en tjeckisk nationell hjälte, predikade här mellan 1402-1412. Kort därefter tog Tjeckiens Tekniska Universitet kontroll över kapellet fram till 1661, då det ändrades från en protestantisk till en katolsk kyrka av jesuiterna. År 1786 förstördes en stor del av kapellet. Det rekonstruerades under 1900-talet under ledning av arkitekten J.Fragner men egentligen är det bara en del av väggarna som finns kvar av den ursprungliga byggnaden.

Under kapellet finns vid juletid en utställning över olika hantverk såsom krukmakeri, träsnideri och glasblåseri. Företrädare för vissa av dessa yrkesgrupper finns även på plats under en workshop.

Eftermiddagen och kvällen ledig för egna aktiviteter.

Dag 4 Besök i den judiska stadsdelen, ledig eftermiddag, avskedsmiddag

Efter frukost fortsätter vi stadsrundturen till fots och denna gång koncentrerar vi oss på den judiska stadsdelen där vi besöker några synagogor och den judiska begravningsplatsen.

Ledig eftermiddag. På kvällen möts vi för gemensam promenad till kvällens avskedsmiddag.

Dag 5 Hemresa

Frukost och utcheckning från hotellet.
Transfer med guide och buss till Prags flygplats.

Prisdetaljer

Allt detta ingår i priset:

 • Samtliga flygresor reguljärt flyg från Stockholm eller Köpenhamn och retur enligt programmet.
 • Alla transporter, rundturer, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met.
 • Operabiljett till Trollflöjten på Städernas teater.
 • Alla flygplatsskatter, väg­skatter och andra skatter.
 • Del i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC på fyrstjärningt hotell. Se särskild hotellinformation.
 • Måltider. I programmet anges måltiderna med F = Frukost, L = Lunch, M = Middag.
 • Servicekostnader och drickspengar inom ramen för programmet.
 • Svensktalande lokalguide, Jaroslav  Bojanovsky, välbekant för tidigare SvD accent resenärer.
 • Informationspaket.

Tillägg

 • Reseförsäkring.
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris.
 • Enkelrum 2.200 kr (begränsat antal)
 • Avresa från Göteborg och Köpenhamn – kontakta oss.