Upplev Jultraditioner och opera i Prag

Stenstaden Prag, Gyllene Prag, Prag – den magiska staden, de hundra spirornas stad, Prag – städernas moder.

Epiteten på staden Prag är många och var och en av dessa benämningar beskriver en del av stadens charm och skönhet. Kulturstaden Prag, som inte bombades sönder och samman under något av världskrigen, är fylld av intressant arkitektur och minnesmärken från olika epoker. Medeltid, barock och jugend samsas med varandra och ger staden dess speciella karaktär.

Strosa genom de vindlande gatorna och de många torgen, upplev det rika kulturutbudet och njut av en konsert i någon av stadens vackra kyrkor. Under advent präglas Prag av de speciella tjeckiska jultraditionerna.Julkrubbor, julkonserter, julmarknader, mat och dryck, allt bidrar till att höja stämningen under adventstiden. Under vår vistelse får vi ta del av stadens spännande historia, uppleva julstämningen från förr samt även besöka Städernas teater och Prags Nationalteater som under våra dagar ger Verdis opera ”Macbeth”.

Stenstaden Prag, Gyllene Prag, Prag – den magiska staden,
de hundra spirornas stad, Prag – städernas moder.

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Ankomst och besök i slottsområdet i Prag

Ankomst från Stockholm till Prags flygplats med SAS kl 13.55. Vår svensktalande guide Jaroslav Bojanovsky
kommer att vara med oss under alla programpunkter möter på flygplatsen med skylt ”SvD Accent”

Vi inleder med en busstransfer upp till slottsområdet och den vackra borgen Hradcany, de tjeckiska kungarnas herresäte. Härifrån bekantar vi oss med staden genom en stadspromenad som så småningom avslutas vid hotellet. Vi rekommenderar bekväma promenadskor då staden gator består av gatsten.

I slottsområdet ligger även Loretto, S:t Vituskatedralen, tjeckiska statens andliga symbol och Strahov-klostret från 1100-talet där den omtalade Silverbibeln och Djävulsbibeln förvarades. 1648 plundrades klostret och numera återfinns dessa i Sverige som krigsbyte.

Vid 15-tiden stannar vi till för en dagens soppa och en kaffe på Café Lobkowicz Palace.

Efter lunchen fortsätter vi med rundturen i slottsområdet som så småningom avslutas med transfer till vårt hotell som ligger gamla stan sidan.
Gemensam promenad med vår guide till vår välkomstmiddag.

Dag 2 Guidad promenadtur i den gamla delen av Prag

Efter frukost så träffar vi vår guide på nytt.
I dag håller vi oss uteslutande inom Stare Mesto sidan d.v.s. i Gamla stan. Vi vandrar i de vackra gränderna, stannar till på torget vid det astronomiska uret, Kruttornet och Medborgarhuset.

Prag fascinerar sina besökare med en rik blandning av byggnader i olika stilar. Här hittar man byggnads-verk i gotik och renässans, sida vid sida med pompös barock och prunkande Art Nouveau. Staden som klarat sig genom många krig har kvar sin skönhet och originalitet. Många av de smågator i och omkring stora torget – Staromestske námesti – skulle kunna användas som kuliss i filmer från 1700-talet och fram till våra dagar.

Vi stannar till för lunch (2-rätter inklusive en måltidsdryck).
Turen avslutas med Alfons Mucha museet. Alfons Mucha (1860-1939) var en hyllad tjeckisk Art Nouveau konstnär som även tillbringade en hel del av sin livstid i Paris. Han målade flera affischer och konstverk bl.a. för den franska skådespelerskan Sarah Bernhardt. 1910 återvände Alfons Mucha till Prag för att arbeta med nationella motiv och dessutom med att designa glas, frimärken, banksedlar och mycket annat.

Resten av eftermiddagen fri för egna strövtåg. Till hotellet är det cirka 1 km.

Dag 3 Besök på Städernas teater och Betlehemska Kapellet, på kvällen opera

Vår svensktalande guide möter oss i lobbyn för gemensam promenad till Ständernas teater.
Teatern invigdes 1783 fast då under namnet Greve Nostitz teatern. 1798 köptes teatern av de tjeckiska ständerna och fick då det nu varande namnet. Teatern är kanske mest känd för urupp-förandet av Mozarts Don Giovanni den 29 oktober 1787 med Mozart själv som dirigent. Vi serveras ett glas mousserande och får ett kortare stycke från Mozarts enorma musikskatt framfört från scenen av en kvintett. Turen avslutas vid 11:40-tiden varefter vi strosar till vår lunch.

Vi får en rundvandring på teatern och serveras ett glas mousserande vin. Turen avslutas vid 11:40-tiden varefter vi strosar till vår lunch.

Efter lunchen promenerar vi till Betlemska Kaple som ligger några få minuters promenad bort vid ett förtjusande litet torg. Kapellets historia är en dyster vandring som speglar de många religiösa krig som påverkat både Prag och landet. Kyrkan grundades 1391, som en helig plats där gudstjänster kunde hållas i det tjeckiska språket. Jan Hus, grundare av Hussite rörelse och en tjeckisk nationell hjälte, predikade här mellan 1402-1412. Kort därefter tog Tjeckiens Tekniska universitet kontroll över kapellet, fram till 1661, då det ändras från en protestantisk till en katolsk kyrka av jesuiterna. År 1786 förstördes en stor del av kapellet. Den rekonstruerades under 1900-talet under ledning av arkitekten J. Fragner men egentligen är det bara en del av väggarna som finns kvar från det ursprungliga byggnaden.
Under kapellet finns juletid en utställning om olika hantverkare så som krukmakare, träsnidare och glasblåsare. Vissa av dessa yrkesgrupper finns även på plats under en workshop.
Eftermiddagen disponeras på egen hand.
Gemensam promenad till kvällens kulturella program på Nationalteatern (Národní divadlo).
Teatern började 1868 och den 11 juni 1881 öppnades byggnaden officiellt av kronprins Rudolf av Österrike. Men bygganden är också monument för den tjeckiska nationens vilja till egen nationell identitet och oberoende under det Habsburgska styret. På repertoaren finns cirka 60 föreställningar. Operorna är främst klassiska. De mest populära är Dvoáks operor, Jaccobin och Rusalka, Verdis Rigolleto, Aida och La Traviata, Smetanas kompositioner och många, många fler. Ikväll farmförs en annan av Verdis operor nämligen Macbeth. Operan framförs på italienska och textas på tjeckiska och engelska. Förställningen tar c:a 2 timmar, 50 minuter inklusive en 20-minuters paus. Deltagarna tar sig tillbaka till hotellet på egen hand.
Avstånd från hotellet till Nationalteatern är ca 25 minuter.

Dag 4 Besök i den judiska stadsdelen, ledig eftermiddag, avskedsmiddag

Efter frukosten fortsätter vi stadsrundturen och denna gång så koncentrerar vi oss på den judiska delen av staden där vi besöker några synagogor och den judiska begravningsplatsen.
Gemensam promenad till kvällens avskedsmiddag som serveras på Restaurang Mincovna ca 15 minuters promenad från vårt hotell.

Dag 5 Hemresa

Frukost och utcheckning
Transfer med buss och guide till Prags flygplats.
Avresa med SAS.

Prisdetaljer

Allt detta ingår i priset:

 • Samtliga flygresor reguljärt flyg med SAS från Stockholm och retur enligt programmet.
 • Alla transporter, rundturer, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met.
 • Operabiljett till Macbeth på Nationalteatern.
 • Alla flygplatsskatter, väg­skatter och andra skatter.
 • Del i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC på trestjärnigt hotell. Se särskild hotellinformation.
 • Måltider. I programmet anges måltiderna med F = Frukost, L = Lunch, M = Middag.
 • Servicekostnader och drickspengar inom ramen för programmet.
 • Svensktalande lokalguide, Jaroslav  Bojanovsky, välbekant för tidigare SvD accent resenärer.
 • Informationspaket.

Tillägg

 • Reseförsäkring.
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris.
 • Enkelrum 2.530 kr (begränsat antal)
 • Avresa från Göteborg och Köpenhamn – kontakta oss.