Upplev kulturhuvudstaden Matera

 

Matera – Europas Kulturhuvudstad 2019 & Apulien

Med stort jubel mottog man beskedet i Matera för några år sedan om denna prominenta utnämning. Staden Matera i regionen Basilicata har fram tills nu kanske inte tillhört de mest kända resmålen i Syditalien men alla som har varit där har utan tvekan fascinerats över denna stad med sina grottbostäder – I Sassi di Matera.

Grottorna där invånarna bodde fram till 1950-talet under synnerligen primitiva förhållanden
upptages numera av butiker, hotell och restauranger mm och staden har fått ett enormtuppsving.
År 1993 skrevs området in i Unesco’s Världsarvslista och blev härmed den första platsen i Syditalien som fick tillträde till denna förnäma lista.

Förberedelserna inför detta viktiga år började för länge sedan och man kommer att locka
besökare från hela världen med spännande aktiviteter och program. Grannlandskapet till Basilicata är Apulien , ett underbart och typiskt Syditalienska landskap som är beläget på den sydöstra delen av den italienska halvön – ”klacken” som denna del populärt kallas.
Här har olika kulturer möts sedan urminnes tider – den flertusenåriga inhemska med med
den grekiska och romerska. Dessa kulturer smältes långsamt samman och gav upphov till nya
traditioner inom folklivet som man ännu efterlever i våra dagar

Under vår vistelse i dessa spännande landskap ska vi uppleva dess traditioner, fascinerande
historiska platser, genuina byar och städer samt förstås njuta av god mat och vin!

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Avresa till Bari

Avresa från Stockholm respektive Köpenhamn med SAS/Swiss via Zürich.

Ankomst till flygplatsen i Bari där reseledare möter och med  buss åker vi vidare till Matera och checkar in på centralt beläget hotell.

På eftermiddagen gör vi en orienteringspromenad i området vid hotellet före vi sätter oss till bords inför kvällens middag.

Dag 2 Matera

Efter frukost möter lokalguide upp på hotellet och visar oss stadens fascinerande historiska centrum och vi inser den revolution, i positiv bemärkelse som staden har genomgått sedan åren då Matera var mer eller mindre en skam för Italien med tanke på att invånarna bodde i grottorna utan några bekvämligheter. Det var den dåvarande presidenten Alcide de Gasperi som efter ett besök i Matera instiftade en lag om staden sanering.

Vi kan tillsammans med Materaborna glädjas åt förvandlingen samt kommer vi att inse vikten av utnämnelsen som årets europeiska Kulturhuvudstad. Sedan man mottog beskedet har en febril verksamhet pågått för både visa Matera från sin bästa sida samt alla kulturella och andra inslag under hela året.

Idag är det även marknad i Matera som vi besöker på egen hand och så kommer Ulla att ta med oss till olika hantverkare såsom keramik, papier-maché, järnsmide mm. och  mattraditioner

Under dagen gemensam lunch och kvällen på egen hand.

Dag 3 Matera - Bari

Vi lämnar Matera för att bege oss till Bari och på vägen dit ska vi stanna hos svenskan Barbro Guaccero som bor på gården Masseria Guaccero i byn Palo del Colle sedan  många år tillbaka och som med stor framgång producerar områdets viner såsom Negroamaro och Primitivo.
Barbro är en dam med många järn i elden och ordnar även matdemonstrationer.
Vid ankomsten beger vi oss till hennes köksträdgård och plockar en del grönsaker som ska ingå i lunchen. Sedan får vi se hur man tillagar Panzerotti som är en typ av piroger.

Under tiden maten står i ugnen så smakar vi på Panzerotti tillsammans med lite bubbelvin.
Vi sätter oss till bords och äter en lantlig lunch som kombineras med vinprovning.

Efter lunch så gör vi en kort promenad på gårdens centrum med dess tillhörande byggnader.

Vi styr kosan mot Bari dit vi kommer under eftermiddagen och checkar in på ett trevligt hotell i centrum.

Middag på egen hand.

Dag 4 Bari

I behaglig tid efter frukost möter en engelsktalande lokalguide upp på hotellet
Vi promenerar genom Bari’s historiska centrum som ligger på en udde med små hamnar. Husen ligger tätt tillsammans och vi passerar små torg och går genom smala gränder samt upplever det dagliga livet. Det finns många imponerande  kyrkobyggnader och den viktigaste är förstås  den enastående katedralen tillägnad San Nicola som är stadens skyddshelgon.

San Nicola di Mira föddes på 250-talet i nuvarande Turkiet och blev även Biskop i Mira i början av 300-talet trots att Kristendomen ännu inte var en accepterad religion inom det romerska riket men redan år 312 i samband med slaget mellan Kejsare Constantin och Massenzio blev Kristendomen en realitet och långsamt upphörde förföljelserna av de kristna.

På 1000-talet lyckades en expedition med ett 60-tal sjömän från Bari att erövra t San Nicola’s reliker och dessa fördes till stadens domkyrka där de fortfarande vilar. Man firar helgonet den 6 december varje år med processioner och andra festligheter.

Promenaden avslutats på ett pittoreskt torg där man hittar olika restauranger barer mm. för lunch på egen hand. Under eftermiddag visar Ulla lite mera av Bari samt avslutas dagen med gemensam middag.

Dag 5 Alberobello

Efter frukost hämtar buss och vi beger oss till Alberobello i Apulien.

Många har hört talas om de berömda husen ”Trulli” som i första hand finns i Alberobello och dess omgivningar.
Idag ska vi se dessa till synes märkliga små runda hus med toppformiga tak på lite närmare avstånd och man upptäcker att de verkar både varma och hemtrevliga.
De äldsta Trulli bör vara runt 400 år och i Alberobello lär det finnas ett tusental av dem och alla i funktion som både bostäder, butiker, barer och restauranger. Dessutom är det en status att äga ett sådant hus men inte alla har möjlighet att köpa ett då priserna har stigit i skyn och man jämför priserna med boende på Capri eller den exklusiva Smeragdkusten på Sardinien.
Trullihusen är med all säkerhet ingen så att säga urgammal företeelse, även om man anser att namnet kommer från grekiskan Trullos som betyder kupol. Dock finns som sagt inga äldre hus än ca 400 år och de byggdes av bönderna som slog sig ner på en plats för att bruka jorden. Detta var den enklaste lösningen på en bostad såvida man inte valde att bo på ett enklare sätt.

Vi gör en promenad i staden bland de pittoreska Trulli-husen som nu för tiden inte bara är bostäder utan många har förvandlats till affärer och barer.

Därefter förflyttar vi oss ett kort stycke till restaurangen Serragambetta i byn Castellana Grotta där vi ska intaga en underbart god lunch tillagad i första hand på gårdens egna produkter med biologiska odlingar.

Vi fortsätter vår dag och beger oss ut till havet och den pittoreska staden Polignano a Mare som är belägen på en klippa som dramatiskt störtar ner i havet.

Stadens historiska centrum består av vitkalkade hus som ligger tätt utmed de välpolerade gatorna och på ett flertal platser finns ”balkonger” varifrån man har ett strålande panorama över det blåa Medelhavet.

I Polignano a Mare föddes sångaren Domenico Modugno som för hela världen på 50-talet blev ”Mr Volare” efter att ha gjort stor succé med denna sång ”Volare” och som fortfarande tillhör de mest kända inom italiensk populärmusik.

Efter en innehållsrik dag tillbringar vid kvällen på egen hand i Bari.

Dag 6 Bitonto

Vi beger oss till Bitonto som är en medelstor stad i inlandet och kallas för Olivernas stad då dess omgivningar fylls av välskötta olivlundar. Olivodling är en antik tradiotion i dessa trakter och redan på 1200-talet började man med denna viktiga försörjning. Vi ska besöka ett olivpresseri och smaka på det gula guldet som oljan ofta kallas för.

Inne i centrum av Bitonto ska vi stanna till i ett bageri och se hur man bakar de berömda Taralli, en typ av kringlor som kan smaksättas med anis, spansk peppar eller andra kryddor.

Byggnadsstilen i Bitonto varierar från renässans till barock med ett flertal kyrkor, varav katedralen samt historiska palats.

En god lunch ska vi intaga på en traditionell lokal i centrum av Bitonto där vi får smaka på de specialiter som Bitonto har att erbjuda.

Vid återkomsten till Bari  tid till egen disposition och så sammanstrålar vi för ett glas med Prosecco och tilltugg.

Middag på egen hand.

Dag 7 Hemresa

Idag ska vi lämna det charmerande Syditalien och efter utcheckning från hotellet beger vi oss till flygplatsen i Bari. Flyg med Lufthansa via München till Stockholm respektive Köpenhamn.

Prisdetaljer

Allt detta ingår i priset:

 • Samtliga flygresor med reguljärt flyg från  Stockholm eller Köpenhamn och retur enligt programmet
 • Alla transporter, utfärder, guidningar och entréer enligt dagsprogram­met
 • Alla flygplatsskatter, EU-moms och andra skatter
 • Inkvartering i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC
 • Måltider enligt program  I programmet anges måltiderna med
  F = Frukost, L = Lunch, M = Middag.
 • Servicekostnader, bagagekostnader (bagagefrivikt 23 kg)
 • Svensk reseledning under hela resan samt assistans av lokala guider under utfärder och sightseeingturer
 • Informationspaket

Tillägg:

 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
 • Reseförsäkring
 • Enkelrumstillägg 1.450 kr (begränsat antal)