Upplev våren i Budapest!

Donaus pärla, Östeuropas Paris är några av de epitet som staden bär med sig. Vad som stämmer eller inte är upp till var och en att avgöra men Budapest bär likheter med den franska huvudstaden.

Den nästan 200 meter breda Donau delar staden i två delar. Skillnaden mellan de båda delarna är lika stor som mellan två systrar. Å andra sidan finns här 9 broar som håller de båda halvorna samman. Samma familj men helt olika varandra. Breda boulevarder skär genom den flacka Pest-sidan och däremellan olika arrondissement för att bibehålla kontakten med Paris. Fast i Budapest heter distrikten ”kerület” och anges på alla gatuskyltar med romerska siffror. Totalt finns det 23 distrikt med egna karaktärsdrag.

Om Pest är platt så är Buda-sidan desto mer bergigt och kanske även lite mer sofistikerad än den nöjeslystna systern Pest. På Buda-sidan hittar du bl.a. Slottskullen med den sockertopps-utsmyckade Fiskarbastionen och Mathiaskyrkan som tillsamman med Citadella erbjuder den bästa vyn över den vidsträckta bebyggelsen. Allt detta ger en mångfasetterad stad med mycket kultur av olika slag. Områdets historia sträcker sig tillbaka till 2000 år före Kristus.

Följ med oss på en resa genom tid och rum och upplev små nedslag i Budapests spännande historia. Vår resa börjar med den romerska staden Aquinum och avslutas med vårt eget årtionde.

Ciceron är mycket uppskattade och efterfrågade guiden Zsuzsanna Horváth.

Är du prenumerant på GP/Nytta och Nöje?
Använd din kod för att få 1000kr per person i rabatt.

När åker vi?

För tillfället finns det inga avgångar

Kontakta oss om ni vill ha information om kommande avgångar.

Dagsprogram

Dag 1 Ankomst Budapest

Vår svensktalande guide Zsuzsanna (Susanna) Horváth möter med skylt ”Göteborgs Posten”.

När så alla samlats går vi till vår buss som väntar alldeles utanför terminalen.

Flygplatsen ligger ca 22 km söder om Budapest och på vår väg in till de centrala delarna välkomnas vi av guiden som även börjar med att berätta om landet och dess kultur.

Man kan ju tycka att det är dumt att göra sådant på fastande mage och då även mat räknas till kultur så blir turen från flygplatsen inte allt för lång innan bussen bromsar in framför Restaurang Trofeá.

Här serveras ett överdådigt smörgåsbord med en mängd för-, huvud- och efterrätter, både kalla och varma. Till detta serveras vatten, läsk, öl eller vin, även kaffe ingår.

Här om inte annat hinner vi över den goda maten bekanta oss med övriga deltagare.

Vi fortsätter med buss in mot staden och besöker de sevärdheter som ligger bortom gångavstånd från vårt hotell.

Som Citadella med sin enastående vy över Budapest innerstad och floden Donau. Slottsområdet med Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen med sina sockertoppar. Någon saknar Hjältarnas torg men vi återkommer med detta.

Vid 16-tiden checkar vi in på vårt hotell och lite senare vid 18-tiden samlas vi på nytt för en gemensam promenad till vår middag.

Promenaden kommer delvis att ta oss genom det slitna 7:e distriktet. Området tillhörde under 2:a världskriget gettot men mer om detta senare under vår vistelse. Idag är dock det slitna området under omvandling och även platsen där de så omåttligt populära ruinbarerna poppar upp. Vi stannar till på vägen till middagen för en sen välkomstdrink.

Dag 2 Budapest i Wallenbergs fotspår

Vår guide Susanna möter oss i lobbyn vid 09:30 lagom efter att den värsta morgontrafiken lagt sig.

Idag skall vi bekanta oss med staden från ett annat perspektiv och en annan tidsepok.

I Wallenbergs fotspår är en specialinriktad tur för grupper som är fascinerade av Raoul Wallenbergs tid i Budapest. Vi besöker de olika platserna i staden som bl.a. den svenska legationen som då låg bakom hotell Gellert och Wallenbergs monument för att nämna något.

Raoul Wallenberg föddes den 4 augusti 1912 på Lidingö i Stockholm. Hans dödsdag är dock mer osäker men sannolikt död den 17 juli 1947 i Moskva. Hans liv fram till hans ankomst till Budapest berörs inte utan vi koncentrerar oss på hans mer kända och framgångsrika insatser för att rädda tiotusentals till omkring hundratusen judar i naziockuperade Ungern. Guiden Susanna har specialkompetens i ämnet och är en mycket populär guide bland de svenska grupperna. Vi stannar till för lunch.

Här kan turen avslutas och eftermiddagen disponeras för egna strövtåg i staden.

Om man vill knyta samman de båda tidsepokerna nazismen och kommunismen kan mycket väl göra på Terrorhuset. Kanske inte det bekvämaste museet men ger maning till eftertanke om oss människor.

Strax innan klockan 19 möter vi på nytt vår guide som eskorterar oss till kvällens gemensamma middag.

Dag 3 Donaukröken

Szentendre ligger strax norr om Budapest och alldeles vid floden Donaus västra strand. I Szentendre stannade utvecklingen upp under 1800-talet då Budapest expanderade kraftigt. De små hantverkarna i Budapest slogs ut av nyindustrialismen och Szentendre kom istället att bli deras hemvist och har så förblivit till våra dagar.

Szentendre liknar ingen annan by i Ungern vilket hänger samman med dess historia. Efter att landet befriats från Osmanskariket slogs sig många serber, dalmatier, slovaker, tyskar och greker vid Donaustranden tillsammans med stadens ungrare.

De små gränderna får tankarna att gå längre söderut i Europa. Vi strosar runt och tittar in hos några av de konstnärer som verkar här. Ett populärt stopp är vinkällaren Labyrint där viner från Ungerns samtliga vindistrikt finns. Efter rundvandringen där vår guide berättar om olika jordmåner och förutsättningar för druvorna får även smaklökarna en chans.

Vi fortsätter upp till den plats där Donau kraftigt viker av i sin färd mot Svarta Havet. Här ligger dels resterna av en mytomspunnen plats och en minst lika mytomspunnen ungersk konung. Hans namn återkommer gång på gång under vår vistelse i Ungern. Kung är Mattias I Corvinus och slottet Visegrád. Mer om detta kommer vår guide att berätta. Vår lunch serveras på viltrestaurangen Nagyvillám med vy över hela området. Transfer åter till Budapest.

På kvällen gemensam promenad ner till Donau där vi går ombord på vår kryssningsbåt för att avnjuta en mycket god middag (dryck ingår ej)

Dag 4 Thermalbad och hemresa

Dags att packa väskan och checka ut. Fast glöm inte att lägga badkläderna separat för dom kommer ni att behöva strax.

Vi ställer vårt bagage i hotellets förvaring och med guiden som sällskap tar vi oss med kommunala medel till stadsparken. Här ligger att av stadens många thermalbad.

Bada i Budapest är något som vi varmt kan rekommendera. Som enda huvudstad i världen har man dussintal med thermalkällor i staden. Széchenyifürdö är ett av Europas största thermalbad. Källan, som förser badet, upptäcktes 1879 och är stadens djupaste och varmaste med vattentemperaturer på upp till 75 grader. Badhuset uppfördes 1913 i nybarock, simhallen byggdes 1927. Tack var källans varma vatten håller även utomhusdelen öppet året runt. Här finns tre utomhus pooler och ett flertal inomhuspooler samt bastun. Det viktigaste man kan göra när man badar här är att bara njuta. Vattnet och miljön är avstressande och rogivande. En lättare måltid serveras tillsammans med dryck.

Efter ca 2 timmar reser vi tillbaka till hotellet där vi hämtar vårt bagage och sedan åker ut till flygplatsen där vår guide tar farväl av oss. Flyg tillbaka till Göteborg med Lufthansa via München.

Prisdetaljer

Detta ingår i priset

 • Samtliga flygresor reguljärt flyg från Göteborg t/r enligt programmet.
 • Alla transporter, rundturer, guidningar, båtturer
  och entréer enligt dagsprogram­met.
 • Alla flygplatsskatter, väg­skatter och andra skatter.
 • Del i dubbelrum med privat bad eller dusch och WC
  på utmärkta hotell. Se särskild hotellinformation.
 • Måltider. I programmet anges måltiderna med F=Frukost, L=Lunch, M=Middag.
 • Servicekostnader och drickspengar inom ramen för programmet.
 • Svensk reseledning under hela resan samt assistans av
  lokala guider under utfärder och sightseeingturer.
 • Informationspaket.

Tillägg

 • Reseförsäkring.
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
 • Personliga utgifter under resan såsom måltidsdryck samt dricks.
 • Enkelrum 1890 kr (begränsat antal)